Életmód

Ne felejts el lustálkodni, jót tesz az agyadnak!

A túl sok edzés nemcsak a testet, de az agyat is megterheli. Tessék többet lustálkodni!

A lustaságot a többség igazságtalanul lenézi, elítéli, és mint rossz szokást, folyton le akarja győzni. Pedig valójában fontos szerepe van az egészségünk szempontjából. A kutatók szerint, ha elmulasztod a lustálkodást, és folyton csak edzel, akkor az agyad látja kárát, ami miatt rosszabb döntéseket fogsz hozni.

Nem arról van szó, hogy a napi fő programod az legyen, hogy ülsz a Netflix előtt és bámulod a sorozatokat ahelyett, hogy kimennél egyet futni vagy legalább csinálnál pár felülést a nappali szőnyegén. A túledzésről beszélnek a kutatók, amikor azt mondják, hogy nem feltétlenül jó ötlet egyfolytában feszegetni és átlépni a saját határaidat edzés közben, főleg, ha nem hagyod magad pihenni utána.

edzés lustaság agyműködés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A Current Biology szaklapban publikált tanulmányban azt találták, hogy a triatlonra készülő atléták döntéshozó képessége sérült pár hét túledzés után. Konkrétan műszerekkel megmérték, hogy az agyban a döntéshozásért felelős terület kevésbé aktív, ha túl sokat edzett a gazdája. Azaz ha fizikailag túlterheled magad, az negatívan hat a kognitív működésedre.

A férfi atlétákat két csoportra osztották és különböző instrukciókkal látták el őket. Az egyik csoportnak a szokásos edzéseket kellett végeznie, a másikat pedig megkérték, hogy 40 százalékkal többet teljesítsen az edzéseken. Három héttel később az atlétákat tesztelték, hogy mennyire hoznak impulzívan, elhamarkodottan döntéseket. Kiderült, hogy a túledzéstől a második csoport tagjai mentális kiégést tapasztaltak, ami főleg a döntéshozásban befolyásolta őket negatívan. A magyarázat szerint azért, mert megnőtt bennük az azonnali jutalom iránti vágy a túlzott fizikai terhelés hatására.

Nem arra buzdítanak a kutatók, hogy hagyd abba a testmozgást, hanem csak azt üzenik, hogy ne vidd túlzásba. Ha folyton fáradtnak érzed magad, lassabb vagy, mint általában, nem alszol eleget, akkor lehet, hogy már sok lesz az edzésből és eljött az ideje a lustálkodásnak. Semmiféle eredmény – legyen az fogyás, erősödés vagy verseny – nem éri meg, hogy feláldozd érte az agyad egészséges működését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top