Életmód

Egy órán belül sem tudtak mentőt küldeni Budapesten – frissítve

Egy magatehetetlen férfihoz kértek mentőt Újpesten.

Mentőt próbáltak hívni egy közterületen fekvő, magatehetetlen férfihoz az újpesti Pozsonyi utcába. A mentésirányító azonban azt mondta a bejelentőnek, hogy nem tud egy órán belül mentőt küldeni Budapest belterületére.

Az esetről készült hangfelvételt Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő mutatta be a 444-en. Szerinte az eset tökéletesen bemutatja, mennyire rosszul szervezett a mentőellátás Budapesten.

Mint írja, a telefonbeszélgetés alapján úgy tűnik, a mentésirányító részegnek sejthette a földön fekvő férfit, ezért vélhetően előnyben részesítette az egyéb mentési feladatokat. A gond csak az, hogy nem tudni, tényleg csak részeg volt-e a férfi, vagy más egészségi problémája van, mert nem volt, aki megvizsgálja.

Kunetz Zsombor úgy látja, az efféle problémák a mentőellátás rendkívül rossz szervezettségére mutatnak rá. Az Országos Mentőszolgálat minden bejelentésre szakmai válogatás és besorolás nélkül megpróbál mentőautót küldeni. Pedig nem kellene mindig mentő, hiszen ha valaki például körömágygyulladás miatt telefonál, az nem mentési kompetencia. Csakhogy évek óta hiányoznak azok a szakmai és kikérdezési protokollok, amelyek az esetleges bejelentés visszautasítását is tartalmazhatják. Igaz, a szakértő szerint a közterületi bejelentés általában nem ez a kategória.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője a hírrel kapcsolatban elmondta: 

“A konkrét esetben – ami még szeptember elején történt-  a mentőegység 15 percen belül a megadott címre érkezett, azonban ekkor az ittas férfi felkelt és önkényesen eltávozott.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top