Életmód

Világújdonságnak számító eszközzel kapta vissza a hallását Benjámin

A kisfiú tavaly elveszítette a hallását, nemrég viszont megműtötték Debrecenben.

Hallásjavító implantátumok segítségével ismét hallja a hangokat az a két gyerek, akiket még augusztusban műtöttek meg a Debreceni Egyetemen. Magyarországon elsőként ők kapták meg a különleges hallókészülékeket – írja a Dehir.hu.

Benjámin hallása a születésekor még ép volt, beszélni is megtanult. A szülők tavaly vették észre, hogy egyre romlik a fiú hallása, aztán már egyáltalán nem hallott, és nem beszélt. A hagyományos hallókészülék nem segített, az új hallásjavító implantátummal viszont azonnal érzékelte a külvilág hangjait.

Az operáció után hat héttel helyezték fel a külső egységeket, és bekapcsolták a készülékeket. Fokozatosan adagolták a hangokat, és emelték a hangerőt. A hallásküszöböt úgy állítják be, hogy a gyerek hallja a hangokat, de ne legyen kényelmetlen neki.

A készülék hatalmas segítséget jelent a beszédértésben, de ez nagyban függ az eszköz beállításától és a folyamatos gyakorlástól. A hallókészüléket egy éven át havonta kell állítani, nagy előnye, hogy zajos környezetben is hatékony vele a beszédértés.

A dániai Oticon Medical új fejlesztésű implantátumát a cég lengyel szakembere, Robin Turek és Kunkli Ferenc, a Debreceni Egyetem elektrofiziológiai mérnöke közösen állították be. 

(Kiemelt kép: Youtube/Debreceni Egyetem)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top