Életmód

Évekig a vérünkben maradhat egy veszélyes műanyag

A PFAS több száz étel csomagolásában megtalálható.

Újabb káros műanyagot hoztak összefüggésbe a gyorsételekkel. A PFAS több százféle csomagolásban és dobozban megtalálható, és az érintett ételek közt vannak például a csomagolt kenyerek, sütemények, a szendvicstartók és a mikrózható pattogatott kukorica, írta meg az Index. 

forrás: iStock

A PFAS nevű perfluoralkil a vízállóságot szolgálja, vagyis nem ázik át a csomagolás a terméktől, nem szivárog ki a kukoricamagokat ízesítő olaj.

Egy friss tanulmányban a PFAS jelenlétét vizsgálták az emberek vérében, több mint 14 ezer ember 2003 és 2014 között felvett vérmintája, az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) által elvégzett felmérések alapján. Az adatok szerint az emberek 70 százalékának ott van a vérében a PFAS, és aki valamilyen gyorsételt fogyaszt, annak a vérében a következő 24 órás periódusban jelentősen megnő a műanyag mennyisége. A PFAS nem ürül ki gyorsan, egyes típusai akár éveken át is a szervezetünkben maradhatnak. 

 
A PFAS-ok egyes fajtáit az immunrendszer, a vese, a szaporodószervek és a pajzsmirigy problémáival hozták összefüggésbe. Vannak potenciálisan rákot okozó típusai is, amelyek a környezetben 92 év alatt bomlanak le, az emberi testben pedig 2-8 év alatt.

A pattogatott kukorica gyakori fogyasztása esetén négyféle PFAS szintje volt magasabb a vérben, és a kagylók fogyasztása is veszélyes, mert azok a szennyezett vízből nagyon könnyen felveszik, és felhalmozzák a szervezetükben a műanyagokat, írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top