Életmód

A bőrödet használhatja képernyőnek a következő okosórád

Egy új prototípus gyökeresen átalakíthatja, amit eddig ezekről a kütyükről gondoltunk.

Az okosóra megosztó műfaj, van, aki már létezni sem tud nélküle, azzal fizet a kávézóban, és persze a délutáni edzésére is magával viszi, elvégre valahogyan számon kell tartani a megtett lépéseket, na meg a kalóriákat.

Mások nem annyira kedvelik, mert bonyolultnak találják, esetleg a kis méretű kijelzővel nincsenek megelégedve. Utóbbiaknak adhat reményt a Carnegie Mellon egyetem kutatói által kifejlesztett LumiWatch, amelynek nincs is képernyője.

Pontosabban, az eszköz egy kis méretű projektort tartalmaz, amely az alkarunkra vagy a tenyerünkre tudja kivetíteni a kijelző képét. A 15 lumen fényerejű vetítőhöz egy érintésérzékeny szenzor is tartozik, amely érzékeli, hogy az ujjunkat hogyan mozgatjuk a kivetített kép felett.

Ezzel a módszerrel a felhasználó ugyanúgy tudja vezérelni a különféle funkciókat, mintha egy hagyományos érintőképernyőt használna. Vagyis az órával vezérelhetők a különféle applikációk, a zenelejátszó, de akár a készülék hangerejét is állíthatjuk a kivetített képernyőn.

A kutatók a fejlesztésről a Kanadában megrendezett Special Interest Group on Computer-Human Interaction (SIGCHI) konferencián mutatták be a szakmai közönségnek.

Az okosórában egyébként egy 1,2 GHz-es, négymagos Qualcomm processzor dolgozik, de került bele 768 MB memória, illetve egy 4 GB kapacitású háttértár is. Az órán Android 5.1 operációs rendszer fut, a vezeték nélküli csatlakozást wifi és Bluetooth teszi lehetővé. A prototípus 50 milliméter hosszú, 41 milliméter széles és 17 milliméter vastag. A működéshez egy 740 mAh teljesítményű akkumulátor szolgáltatja az energiát.

Ma már egyre többen használnak okosórát (Fotó: iStockphoto)

Bár arról egyelőre nincs információ, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, a C|Net értesülései szerint a LumiWatch körülbelül 600 dollárba, vagyis valamivel több mint 180 ezer forintba kerülhet majd.

A fejlesztés kétségtelenül izgalmas, ám nem ez az első ilyen okosóra a piacon: a Haier idén februárban mutatta be az Asu Smartwatch nevű készüléket, amelyet hasonló módon lehet vezérelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top