Életmód

Megszólalt Suhajda Szilárd az őt ért támadások kapcsán

Többen megkérdőjelezték, hogy a hegymászó valóban feljutott-e a K2 csúcsára.

Suhajda Szilárd július 25-én jutott fel oxigénpalack nélkül a Föld második legmagasabb hegyére, a 8611 méteres K2-re. Az elmúlt hetekben azonban többen megkérdőjelezték, hogy valóban feljutott-e a csúcsra.

Többek között olyan dolgokra alapozták a vádakat, mint hogy a csúcsról megosztott videóban Szilárd „túlságosan jó állapotban” beszél, későn publikálta közösségimédia-felületén az első fotókat és videókat, nem hatódott meg a felvételek készítése közben, valamint hogy fizikai képtelenség több mint egy órát fönt tölteni a Föld második legmagasabb pontján.

A hegymászó eddig nem szólalt meg az ügyben, de most közleményben reagált a vádakra. Azt írta, hogy az expedíció minden adatát megosztotta, és nyilvánosságra hozta GPS nyomkövetőjének adatait is. A csúcson készített, csaknem 80 fotó- és videófelvételt pártatlan szakértő elemezte, és megállapította, hogy a felvételek hitelesek és a K2 csúcsán készültek.

A Szilárd teljesítményét megkérdőjelező hazai hegymászással foglalkozó platform által megkeresett nemzetközi szakértő elemzése is egyértelműen megállapította, hogy oxigénpalack nélkül érte el a K2 csúcsát.

Suhajda Szilárd ezzel lezártnak tekinti a vitát, és mostantól arra koncentrál, hogy Klein Dáviddal oxigénpalack nélkül érjék el Földünk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everestet.

Frissítés!

A mászással kapcsolatban a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetség is nyilatkozatot adott ki. Ők is azt állapították meg, hogy Szilárd oxigénpalack nélkül jutott fel a K2-re.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top