Életmód
Szponzorált tartalom

Kialvatlan nemzet vagyunk – sokunknak az éjszaka nem a pihentető alvásról szól

Egy itthon végzett felmérés szerint a legtöbben nehezen alszunk el este, felébredünk éjszaka, és nem feltétlen aszerint éljük az életünket, ahogy azt a biológiai óránk megkívánná. Te kipihenten ébredsz?

Ahány ember, annyiféle hálószoba, egy azonban közös: az alvást és annak minőségét mindannyian fontosnak tartjuk. De vajon teszünk valamit annak érdekében, hogy pihentető legyen az álmunk? Az IKEA alvási szokásokról készített tesztjét közel hatezren töltötték ki, és érdekes eredmények születtek.

Éjjeli baglyok versus pacsirták

Ha azt vesszük alapul, ki mikor szokott lefeküdni aludni, két nagy csoport körvonalazódik: az éjjeli baglyok és a pacsirták. Ha inkább későn fekszel, és később is ébredsz, akkor az előbbi, míg ha szereted korán indítani a napodat, akkor az utóbbi kategóriába tartozol. Persze, tudjuk, kevesen tehetjük meg, hogy aszerint ébredjünk, ahogy éppen jól esne, vagyis lehet, hogy te valójában bagoly típus vagy, de a korai kelések keresztbe húzzák a hosszúra nyúló reggeleket, ám viszont is lehet, hogy a munkád miatt kénytelen vagy késő este is dolgozni, pedig, ha rajtad múlna, már rég az igazak álmát aludnád.

Az életvitelünk miatt tehát sokkal jobban differenciálódtak a válaszok is, de a legtöbben, 33 százalék jó eséllyel kialvatlan, ugyanis későn fekszik, ellenben korán kel. Rögtön utánuk következnek azok, akiket nem tudnak rabul ejteni a közösségi oldalak hírfolyamjai, így, habár korán kelnek, korán is térnek nyugovóra. A tesztet kitöltők csupán 20 százaléka az, aki későn megy aludni és későn is ébred. Éppen ezért nem meglepő, hogy a válaszadók fele úgy érzi, nem tud eleget aludni, és az álma sem feltétlen pihentető: sokan nehezen alszunk el, és gyakran felébredünk éjszaka.

Még mindig sokan tévézünk elalvás előtt

Annak ellenére, hogy valószínű, mindenki hallott már az elalvás előtti tévézés nem éppen pihentető hatásáról, meglepően sokan, a válaszadók több mint fele, 57 százaléka nézi a tévét, mielőtt elaludna. Az elalvás előtti szokások között a második legnépszerűbb foglalatosság az olvasás, 10 százalék pedig a mobilját nyomkodja még közvetlen az előtt, hogy álomra csukódna a szeme. Mások a napjukat gondolják át, és ugyan nem sokan, de vannak, akik saját bevallásuk szerint ahogy leteszik a fejüket a párnára, már alszanak is.

Sokunk éjjeli programja: a plafon fixírozása

Sokan ragaszkodunk a saját ágyunkhoz: 24 százalék idegen helyen nem is tud pihentetően aludni, maximum csak akkor, ha viszi magával a saját kispárnáját. 21 százalék csak teljes csöndben tud aludni, vagyis akár már egy kis szuszogás és az utca zaja is szabotálhatja a nyugodt éjszakai pihenést. De közel ugyanannyian vallják azt, hogy csak teljes csöndben képesek elaludni, azokkal ellentétben, akiket a tévé villódzó fénye és alapzaja ringat álomba.

Számít a méret?

A legtöbbünknek elegendő a 80 x 200 centis ágyméret, de 30 százalék a king size ágyakért rajong. A válaszadók közel fele nagypárnát és kispárnát is használ, 8 százalék pedig két kispárnával alszik, de van, aki még ennél is több párnával szereti magát körbe pakolni. Abban azonban sokan egyetértettek, hogy a puha párnák a legkényelmesebbek, és csak 39 százalék szereti a keményebb fej alá valót.

Sokunknak van külön nyári és téli paplanunk, amit az évszaknak megfelelően váltogatunk, de 6 százalék csak télen takaródzik, a melegebb hónapokban pedig a takaró nélkül hajtja álomra a fejét. Ami az ágyneműhuzatot illeti, választásunknál a fő szempont az anyag, mivel nem mindegy, milyen érzetet kelt bennünk egy textil, miközben pihenünk. Hiszen a hálószobánk a legtöbbünk számára az a hely, ahol kipihenhetjük magunkat. A tesztet kitöltők 47 százaléka, ha tehetné, többet aludna, de van, aki kényelmesebb ágyra, nagyobb hálószobára váltana.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top