Életmód

Rendkívül ritka nagymacskát kapott lencsevégre a fotós

Rendkívüli szerencse kell hozzá, hogy egy ennyire ritka állattal találkozzon az ember a vadonban.

A fekete macskákat általában – teljesen indokolatlanul – a balszerencsével azonosítják, szegény jószágok szenvednek is ettől épp eleget. A természetfotós George Turner számára azonban épp a hihetetlen szerencse jelképévé vált az alábbi képen látható jószág, elvégre ilyen állattal nem minden nap találkozik az ember. 

A szóban forgó négylábú egy szervál, azonban a közönséges szerválok bundája leginkább a gepárdokéra vagy a leopárdokéra hasonlító foltos mintázatú. Mint ezé itt:

Egy hétköznapi szervál, a jellegzetes pöttyös bundájával (Fotó: iStockphoto)

A Turner által lefotózott állat azonban úgynevezett melanizmussal él, ami az albinizmus ellentéte, vagyis a bőrében és a szőrében rendkívül magas a pigmentek aránya, ezért fekete színűnek látszik. Érdekesség, hogy például a fekete párducoknak ugyanolyan foltjai vannak, mint „hagyományos” társaiknak, ez azonban kevésbé látszik a sötét bundán. 

View this post on Instagram

The black serval. Can't describe how mind-blowing this was... and still is.⁣ ⁣ For context, even seeing a “normal” serval is tough. They’re shy, secretive cats that tend to live in tall grasses — the perfect combination for staying unnoticed. Every time I’ve been privileged enough to see them, my heart skips a beat. ⁣ ⁣ Melanism (increased development of the dark-coloured pigment melanin in skin/hair) in servals primarily occurs in East Africa, particularly in the highland regions over 2000m, which is what makes this sighting particularly special. ⁣ ⁣ At around 1000m, the Namiri Plains, Tanzania, are considerably "lower" than the normal altitude were melanism is more prevalent. It's likely this particular serval travelled from the nearby - and much higher - Ngorongoro Crater and established a new territory. ⁣ ⁣ Nobody *really* knows why melanism occurs in servals. Some think the increased altitude (and forested habitat that comes with it) reduces exposure to daylight, encouraging melanism. ⁣ ⁣ There’s no guarantee that “Manja” (named after the guide at @asiliaafrica who first spotted him), should he find a mate, will produce melanistic kittens. As melanism is carried by a recessive gene, it could be years before any begin appearing in the area. The hope, for now, is that he continues to flourish in the grasslands and build on his territory. Also, what serval could resist those charming good looks?!⁣ ⁣ [D5, 500mm f/4]

A post shared by George Turner (@georgetheexplorer) on

„Csak összehasonlításképpen: egy »normál« szervált is nagyon nehéz élőben látni a vadonban, mert nagyon félénk, visszahúzódó állatok, amelyek a magas fűben rejtőzködnek – írta Instagram-posztjában Turner. – A mai napig kihagy a szívem egy ütemet, amikor meglátok egyet.”

A fekete szervál azonban még a Turnerhez hasonló, sokat látott szakemberek számára is valódi ritkaság, nem kizárt, hogy ez az egyetlen példány él belőle az egész bolygón.

A fotós azt reméli, hogy az állat biztonságos körülmények között élve jól érezheti magát az élőhelyén, amelynek eredményeként akár a párját is megtalálhatja, így nem kizárt, hogy további különleges szerválokkal gyarapodik a világ – és ha minden jól megy, akkor George Turner képgyűjteménye is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top