Életmód

A madáretetés menő, és most azt is megmondjuk, hogyan csináld jól!

Itt az ideje elkezdeni, tévhit, hogy meg kell vele várni az első havazást!

Magyarország klímájának köszönhetően nincs szükség egész éves madáretetésre, elég, ha novembertől áprilisig segítjük ki némi eleséggel azokat a szárnyasokat, amelyek nem repültek el a zord idő elől. Ha a teraszon vagy a kertben madáretetőt állítasz, nemcsak a madaraknak segítesz átvészelni a telet, hanem saját magadnak is sok örömteli pillanatot szerezhetsz, hiszen a madarak hamar visszatérő vendéggé válnak, s ha szerencséd van, akár még mókusok is meglátogathatnak.

Alakul a kaszinóhangulat (Fotó: iStock)

Mielőtt azonban belekezdesz a madáretetésbe, át kell gondolnod az egyik legfontosabb szempontot: tudod-e vállalni, hogy mostantól ez is állandó feladatod lesz?

A madarak ugyanis gyorsan megszokják, hogy nálad mindig találnak valamilyen finom falatot, s ha nem töltöd fel rendszeresen a madáretetőt, az akár az életükbe is kerülhet: ha hiába keresik az etetőben az élelmet, az ínséges időszakban éhen is halhatnak, mert nem biztos, hogy marad elég erejük tovább keresgélni.

Ha tehát előre tudod, hogy például egy utazás miatt napokig nem lesz lehetőséged a madáreleség utántöltésére, tegyél ki előre nagyobb mennyiséget, vagy bízz meg valakit, hogy helyettesítsen! Az is jó megoldás, ha kiakasztasz néhány cinkegolyót (ezt akár házilag is elkészítheted, mindjárt eláruljuk, hogyan), azzal néhány napra biztosíthatod a táplálékot a hozzád járó tollas vendégeknek.

Madármenü

Ahogy az emberek, úgy a madarak is szeretik a változatos étrendet, ám ami még ennél is lényegesebb: csakis olyan vendégváró falatok kerülhetnek az etetőbe, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak, vagyis amelyek nem veszélyeztetik az egészségüket. Nem tehetsz ki nekik akármit, vannak ugyanis olyan ételek, amelyek akár életveszélyt is jelenthetnek a madarakra nézve: kerüld a pirított és sózott magvakat, ezek helyett részesítsd előnyben a fekete napraforgót, a diót vagy az állatkereskedésekben kapható papagájeleséget. Soha ne tegyél kenyeret, konyhai maradékot a madáretetőbe, mert a madarak emésztőrendszerének komoly próbatételt jelenthet ezeknek a feldolgozása, és sajnos nem is mindig járnak sikerrel! Mivel a téli hidegben a szárnyas vendégeknek nagy szükségük van állati zsiradékra is, sózatlan szalonnával, faggyúval, vajjal vagy sajttal is kínáld őket!

  • Az olajos magvakért leginkább a széncinkék, a csuszkák, a zöldikék, az erdei pintyek és a meggyvágók rajonganak, ők biztos felbukkannak nálad is, ha a kedvenc fogásukkal töltöd fel az etetőt.
  • Az olyan apróbb magvakkal, mint a szezám- vagy kendermag, a köles vagy az apró darabokra tört kukorica, elsősorban a kékcinkék, a tengelicek és a gerlék látogatására számíthatsz.
  • Az állati zsiradékok mellett adhatsz kis darabokra vágott vagy reszelt kókuszt is a madaraknak, ezzel a cinegék, rigók és csuszkák mellett akár harkályokat és zöld küllőket is a kertedbe vagy a teraszodra csalogathatsz.
  • A gyümölcsöknek is örülnek a madáretető látogatói, ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni, mert ha a hőmérséklet a fagyponthoz közelít, a kitett gyümölcsök keményre fagyhatnak. Ha alma- vagy körtedarabokat teszel a madáretetőbe, azzal leginkább a feketerigóknak, az énekesrigóknak, valamint a seregélyeknek szerzel határtalan örömet.

Madáretető házilag? Miért ne!

Senkinek nem mondunk újat azzal, hogy egy szépen megmunkált madáretető ára igen magasra is rúghat, attól azonban, hogy nem tudsz vagy nem akarsz tetemes összeget kifizetni egy madáretetőért, még nem kell lemondanod az etetésről, hiszen magad is készíthetsz olyan eszközt, ami a kert vagy a terasz dísze lehet. A madarak pedig nyilván nem fognak reklamálni sem az ár, sem a dizájn miatt. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Another Pinterest project 💙 #birdfeederfun

Kathleen Lichtenberger (@frckldfirelily) által megosztott bejegyzés,

  • Érdemes jól körülnézni otthon, mert biztos, hogy nálad is akad több alternatív madáretető-alapanyag: ha egy tető nélküli teáskannának betömöd a kiöntőjét, elfordítva felakaszthatod egy fa ágára, és megtöltheted a fent említett csemegékkel.
  • Egy használaton kívüli bögre is tovább élhet mutatós madáretetőként: ragasztópisztollyal vagy pillanatragasztóval rögzítsd egy kistányérhoz úgy, hogy a füle az ég felé mutasson, így ebbe is szórhatsz eleséget a fázós madaraknak. Ezt egyébként nem csak faágra akaszthatod, hanem a földre is teheted a kertben vagy a teraszon, de akár egy kültéri asztalon is „megteríthetsz” vele.

Ilyen a jó madáretető

Kevés követelménynek kell megfelelnie egy jó madáretetőnek, de ezek fontosak. Először is, legyen teteje, hogy ne essen bele a hó, eső. Emellett tartozzon hozzá egy kis leszállópálya is a madaraknak, hogy meg tudjanak pihenni – az sem baj, ha több madár számára is van hely, így egy egész kis madárkaszinónk lehet. Szintén fontos, hogy olyan helyre tegyük a madáretetőt, ahol nem érik el a macskák, vagyis biztonságos a madarak számára (mi sem szeretünk stresszben enni, igaz?) – ugyanakkor nekünk is könnyen el kell érnünk, mert ha mindig expedíciót kell szerveznünk az újratöltéséhez, előbb-utóbb feladjuk a dolgot, az pedig télen végzetes következményekkel járhat. A madárgolyót bárhova kiakaszthatjuk.

Ha gondban vagy az ajándékozással

Örömteli tendencia, hogy az ünnep közeledtével egyre többen keresnek környezetbarát ajándékötleteket. Egy klassz madáretető igazán hasznos meglepetés, aminek nemcsak az örül, aki kapja, hanem a közelében élő madarak is. Akár boltban veszed, akár magad készíted, mindenképp jó ügyet szolgál, s hogy teljessé tedd a madárbarát kollekciót, a madáretető mellé készíthetsz saját magkeveréket vagy házilag összeállított cinkegolyót is.

Ehhez a legjobb egy szilikonból készült muffinformát használni: töltsd meg magokkal, majd locsold meg annyi olvasztott sertészsírral vagy vajjal, amennyi szépen ellepi, és nyomj bele egy zsineget, hogy ha megszilárdult, könnyen fel lehessen akasztani a teraszon vagy a kertben. Ahhoz, hogy elkészüljön, elég pár órára hűtőbe tenni, majd óvatosan kiszedni a formából. Amelyiket nem használod fel azonnal, azt viszont tedd vissza a hűtőbe, mert szobahőmérsékleten megolvadhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top