Életmód

Három percbe sűrítették az évtized legjobb dalait

Ismét jelentkezett az a DJ, aki minden évnek elkészíti a zenei lenyomatát, ezúttal azonban az elmúlt évtized legnépszerűbb dalait fűzte össze egyetlen, pattogós gigaslágerré.

Magyarul valószínűleg kevésbé lenne sikeres DJ Dallamtapadás, azaz DJ Earworm, de kétségtelen, hogy a nemzetközi porondon jóval komolyabb eredményeket lehet elérni: a zeneipari szakember 2014-es évértékelő remixét például cikkünk írásának pillanatában több mint 25 millió alkalommal játszották már le. 

Ehhez képest még tényleg friss és ropogós az alábbi klip, amely a 2009 és 2019 között eltelt évtizednek állít örök zenei emléket, az elmúlt tíz év száz legnagyobb slágeréből készült zanzával. 

A klipet szemmel és füllel is érdemes nagyon figyelni, ugyanis tényleg egy-egy villanásra tűnnek csak fel benne a sztárok és a slágerek.

A szerzeményt hallgatva döbben rá az ember, hogy milyen hosszú idő is egy évtized, hiszen valószínűleg sokan elfelejtették már például Kesha nevét, akiről pár éve tudta meg a világ, hogy szinte rabszolgasorba taszította a kiadója és a producere, utóbbit ráadásul nemi erőszakkal is vádolják az énekesnő sérelmére. De említhetnénk például a LMFAO nevű duót is, akik szintén 2009-ben tarolták le a slágerlistákat Party Rock Anthem című nótájukkal. 

Nem maradhat ki az összeállításból Bruno Mars vagy épp a Happy című slágerrel világsztárrá váló Pharrell Williams sem, ha pedig őt megemlítettük, feltétlenül szólnunk kell a Daft Punk együttesről is, amely már harmadik évtizede képes a folyamatos megújulásra, és amelynek Get Lucky című slágerében épp Pharrell működött közre.

Miley Cyrus csak egy az évtized száz legsikeresebb előadója közül (Fotó: iStockphoto)

A vájtfülűek felfigyelhetnek a számban Avicii egyik dalának alapjára is. A tavaly tragikusan fiatalon elhunyt DJ kétségtelenül meghatározó alakja volt a slágeriparnak, már csak ezért sem maradhatott ki DJ Earworm megamixéből. De természetesen napjaink legnagyobb sztárjai, BeyoncéRihanna, Taylor Swift, Adele, Nicki Minaj, Katy Perry, Justin Timberlake, Ariana Grande, Miley Cyrus, illetve Pink sem hiányozhatnak a sorból, és szerepel a YouTube-videóban az egymilliárdos nézettségi határt elsőként átlépő dél-koreai előadó, Psy Gangnam Style című partihimnusza is.

A rövidesen véget érő évtizedben sztárrá váló zenészek is bekerültek a válogatásba, így feltűnik Carlie Rae Jepsen, Ed Sheeran, illetve a Z-generáció körében egyre népszerűbb Billie Eilish, illetve a country műfaját alapjaiban felforgató Li’l Nas X is. 

Rajtuk kívül még hány előadót fedezel fel a zenei évtized-értékelőben?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top