Életmód

Ilyen volt a 20. jubileumi Harry Potter-születésnap

Harry Potter-könyvek ihlette bájitalok és sütemények, beszélgetések, kreatív játékok, kvízek, HP-s ajándéktárgyak és persze vajsör. 20 éve jelent meg Magyarországon a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadása, ezt pedig egy fergeteges bulival ünnepelték meg a rajongók.

November 15-e jeles nap volt a Harry Potter-rajongók naptárában: ekkor rendezték meg a „20 éves a Harry Potter” születésnapi bulit, aminek az elegáns Société Budapest adott otthont. A szó szerint varázslatos eseményen összegyűlt rajongósereg minden korosztályt felölelt: a kisebbek mellett (akik csak most ismerkednek meg a történetekkel) ott volt az a generáció is, amely a híres varázslótanonccal együtt nőtt fel, és még mindig rajong Harry Potterért. 

A regénysorozat, ami 20 éve töretlenül népszerű

Magyarországon 1999 novemberében jelent meg a Harry Potter-sorozat első része, ami aztán gyerekek tömegét vette rá az olvasásra. Az Animus Kiadó az elején nem bízott benne, hogy ekkora siker lesz a sorozat, valamikor a negyedik kötet környékén szabadultak el a dolgok.

A Harry Potter születésnapi buli megnyitója

Erről is mesélt Balázs István és felesége, Gábor Anikó az esemény egyik beszélgetésén, amihez csatlakozott Tóth Tamás Boldizsár is, aki a Harry Potter-regényeket fordította. Az előadást hallgatók sok-sok érdekes dolgot megtudtak a fordítás folyamatáról, és arról is, hogy milyen volt J. K. Rowlinggal személyesen találkozni.

Az előadások a Société Budapest földszintjén kaptak helyet, ahol kényelmesen leülve mindenki végighallgathatta a beszélgetéseket. Közben a bárpultnál a Harry Potter-könyvek által ihletett koktélokat és üdítőitalokat kóstolhattunk meg. A mi kedvencünk a Százfűlé-főzet volt, amiben Blue Curacao likőr, passiógyümölcs és szóda volt.

Harry Potter ihlette koktél és cikeszes sütemény

A gyerekek kedvence a Harry Potter-könyvek által ihletett vajsör volt, amit kis kupákban szolgáltak fel. A Szörnyek szörnyű szörpje és az Amortentia bájital is népszerű volt, akárcsak az Azkabani tea elnevezésű koktél. A bárpulttól nem messze a Harry Potter ihlette édességek közül lehetett szemezgetni. Beleharaphattunk Hagrid sziklakekszébe, de volt tökös derelye és csokibéka is. A bárpulttól nem messze az Animus Kiadónál megjelent összes Harry Potter-kiadványt be lehetett szerezni, a szemfülesek még dedikáltatni is tudták Tóth Tamás Boldizsárral, akinek olyan varázslatos szavakat és kifejezéseket köszönhetünk, mint a Roxfort, a Capitulatus, vagy a durrfarkú szurcsók.  

Az estét lezáró utolsó programon Valuska László, a Könyvesblog és a Könyves Magazin alapítója beszélgetett Kemény Zsófi írónővel és Gyurkó Szilvia gyerekjogi aktivistával arról, hogy milyen meghatározó volt a mai harmincas generáció számára az 1999-ben megjelent ifjúsági regény.

Két emeletnyi varázslat

Míg az alsó szint az édességek, italok és a beszélgetések helye volt, addig az emeleten az előadásokkal párhuzamosan zajlottak az interaktív játékok és feladatok. A beérkezéskor mindenki megkapta a saját varázslatos térképét, ahol több helyszín is meg volt jelölve. Ide ellátogatva és a feladatokat elkészítve pecsétet gyűjthettünk, a végén pedig a sikeres teljesítők ajándéksorsoláson vehettek részt. Az állomások között volt fotófal, varázspálca-készítés, Harry Potter-kvízek (többféle nehézségi fokkal, hogy a vérbeli rajongók tesztelhessék a tudásukat), szabadulószoba és a híres Láthatatlanná tévő köpeny, illetve a Teszlek-süveg is várta a bátrakat. A gyerekek sorra járták be a helyszíneket és gyűjtögették a pecséteket. Nagyon sokan jelmezben érkeztek, varázslónak és boszorkánynak öltözve járták végig a Harry Potter-történetek világához alkalmazkodó Sociétét.

A dekoráció része volt az ijesztő dementor is

Az este folyamán a legnagyobb lelkesedést az online kvíz váltotta ki. A Kahoot nevű telefonos oldal segítségével a két műsorvezető mindenkit kihívott a „Ki tud többet a Harry Potter-könyvekről?” kvízre. A válaszokat mindenki a saját telefonján nyomogatta, a két kvíz végén pedig a leggyorsabban és a legjobban válaszolókat értékes ajándékok várták.

Aki lemaradt a jubileumi Harry Potter-eseményről, annak sem kell elkeserednie, hiszen egy újabb program várja még a varázslótanonc történeteinek rajongóit. Az évforduló miatt a Könyvesblog egy Harry Potter-es különszámot jelentetett meg, amit egy különleges eseményen mutatnak be az érdeklődőknek: Orvos-Tóth Noémivel, Ott Annával és Tóth Tamás Boldizsárral Valuska László beszélget majd december másodikán a Harry Potter generációs hatásáról a Szatyor Bár és Galériában.

A Könyves Magazin különszámát a helyszínen korlátozott számban meg lehet vásárolni, egyébként érdemes online megrendelni: https://www.mc.hu/harrypotter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top