Életmód

„Ha egy férfi őszül, az sármos, ha egy nő, az ciki”

Ma még furcsának számít, mégis egyre több gyönyörű, ápolt nő vállalja be itthon is a szürkülő hajkoronát.

Idegőrlő, nehezen megoldható helyzetben vagy elviselhetetlen emberek társaságában könnyen elhagyja a szánkat, hogy „megőszülök tőle”, ami cseppet sem alaptalan: a fokozott stressz nagyon is hozzájárul az őszüléshez és a hajhulláshoz, ugyanakkor génjeink is sokat nyomnak a latban: van, aki már a húszas évei végén őszülni kezd, míg más negyvenes évei után sem találkozik ezzel a problémával. Mármint, inkább idézőjelben: „problémával”.

Egy biztos, az őszülés teljesen normális élettani jelenség, és akinek szerencséje van, mert sikeresen megéri a megfelelő kort, az meg is fog őszülni – ha nem előbb, hát utóbb. A kérdés pusztán annyi, hogy mikortól hagy fel az ősz hajszálak leplezésével, és meri vállalni a szürkébe vagy fehérbe hajló hajkoronát. 

Szent ég, őszülök! 

Egy-egy ősz hajszála már a húszas éveiben is megjelent Ujvári Ildikónak, az Ezüstnő őszhaj-mozgalom magyarországi elindítójának, de ez a mennyiség egyáltalán nem ütötte szíven. Az igazi őszülés nála a harmincas évei végén vette kezdetét, ami ellen akkor ő is tépkedéssel vette fel a harcot. „42-43 éves korom körül jutottam el arra a pontra, hogy beláttam, ezt így nem lehet folytatni, ezért – alternatíva híján – fájó szívvel belekezdtem a hajfestésbe. Tudom, hogy sokan ennél jóval korábban elkezdik festeni a hajukat, és szerencsés vagyok, hogy kitolhattam ennyi idős koromig. Összesen öt évig tartott ez az időszak, 47 és fél évesen azonban úgy döntöttem, hogy nem bajlódom tovább a hajfestéssel. Mivel alapvetően a természetes dolgokat kedvelem, nekem nagy küzdelmet jelentett hónapról hónapra vegyszert kenni a hajamra, és egyre határozottabban éreztem, hogy sem a hajamnak, sem a fejbőrömnek nem tesz jót a gyakori festés. Az állandó macera mellett zavart, hogy ritkulni kezdett a hajam, ezért elhatároztam, hogy nem bajlódom ezzel tovább” – meséli Ildikó, aki sosem élte meg tragédiaként az őszülést, hiszen tisztában van vele, hogy az egy olyan természetes folyamat, amin előbb-utóbb mindannyian átesünk.

Ujvári Ildikó

Ari Andrea már tinédzserként festette a haját (divatból feketére), 18 évesen azonban úgy döntött, hogy visszatér az eredeti hajszínéhez. A festékmentes időszak nem tartott sokáig, 20 éves kora körül ugyanis megjelentek az első ezüstös hajszálak, amiket ismét hajfestékkel próbált elfedni. „Az őszülés ekkor még nagyon zavart, hiába volt csak egy-két szál, rohantam is hajfestéket venni. Ahogy múltak az évek, az életem részévé vált a hajfestés, négy-hat hetente festettem a hosszú hajamat. Körülbelül 15 év telt el így, aztán azt vettem észre, hogy már nem elég havonta festeni, két hét alatt is látszik a lenövés” – meséli Andi, aki mára túllépett a sztereotípiákon, és többé nem veszi a szívére az őszülést.

Ha valakinek nem tetszik, az az ő baja!

Az idő múlásával a legtöbben még mindig nehezen nézünk szembe, a huszadik utáni kerek születésnapok sokakat megviselnek. Ujvári Ildikót viszont egyáltalán nem ejtette kétségbe, amikor túllépett a harmadik vagy a negyedik ikszen: „Annak, hogy 50 éves lettem, kifejezetten örültem, addigra ugyanis jó pár komoly kihívás volt a hátam mögött, aminek minden bizonnyal sok ősz hajszálat köszönhetek” – mondja Ildikó, aki szerint a jó gének mellett a pozitív hozzáállás is rengeteget számít abban, hogy az idő múlása ne hagyjon rajtunk mély nyomokat. „Amikor úgy döntöttem, hogy felhagyok a hajfestéssel, egy egészen új világ nyílt meg előttem. Egyre több olyan nővel találkoztam a mindennapokban és az interneten, akik felvállalták, sőt kifejezetten büszkén viselték az ősz tincseiket, és ez még jobban megerősített, hogy helyesen döntöttem. Ahogy elkezdtem lenöveszteni a festett hajamat a külföldi Ezüstnők példáját követve, Magyarországon elsőként az Instagramon is dokumentálni kezdtem a folyamatot, bízva abban, hogy segíthetek vele azoknak, akik elbizonytalanodnak, esetleg egyedül, vagy rosszul érzik magukat a bőrükben az őszülés miatt.”

Andi úgy döntött, hogy felhagy a hajfestéssel

Andi nagyon örült, amikor divatba jött az ezüst haj, mert nemcsak tetszett neki, hanem úgy is érezte, hogy ez jelentheti a megoldást a korai őszülésre. „Támadt egy olyan ötletem, hogy szürkés melírcsíkokat tetetek a hajamba, azt remélve, hogy ezek elfedik majd az ősz hajszálakat, és nem kell olyan sűrűn festenem. Nem vált be, mert a szürke helyett szőke lett a melír, mellette pedig ugyanúgy ott virított az ősz, így nem láttam más megoldást, csak hogy újra befessem a hajam. Közben azért többször eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha többet nem festeném, ezért elkezdtem cikkeket, képeket keresni erről a témáról az interneten. Egyre több gyönyörű nőre bukkantam, akik meg merték mutatni a természet adta őszülő hajukat, és egy közösséget is találtam a Facebookon. Nagyon lelkes lettem, de egyszer mégis »visszaestem«. Szeptember vége óta viszont újra felhagytam a hajfestéssel, ami nem annyira hosszú idő, de nálam ez már két festés elmaradását jelenti. Tudom, hogy nem lesz egyszerű, de most tetszik, amit a tükörben látok” – mondja Andi, aki 25 centivel rövidebbre vágatta a haját, hogy megkönnyítse magának az átmeneti időszakot. 

„Nem félsz, hogy öregít?”

Ildikó saját tapasztalatból tudja, hogy itthon nincs könnyű helyzetben az a nő, aki úgy dönt, hogy felvállalja az őszülését. Ezért is hozott létre egy csoportot a Facebookon, ahol rövid idő alatt sok, egymást támogató Ezüstnő gyűlt össze. „Ha játékosan állunk ehhez a kérdéshez, és nem tévesztjük szem elől, hogy mit nyerünk az utazás végén, akkor egészen más érzéssel mehetünk végig ezen az úton. Én például sosem kaptam negatív kritikát a környezetemben élőktől, nagy valószínűséggel azért, mert megingathatatlanul kitartottam az elhatározásom mellett. A hozzám forduló nőknek is azt szoktam tanácsolni, hogy avassák be az elképzeléseikbe a családtagjaikat és közeli barátaikat, így elkerülhető, hogy meglepődjenek, és meggondolatlan megjegyzéseket tegyenek. Amikor én belevágtam, kíváncsiságból megkérdeztem néhány férfi barátomat, hogy mit gondolnak arról, hogy teret engedek az őszülésnek: mindannyian nagyon jól fogadták, és pozitívan reagáltak. Néhány barátnőm megkérdezte ugyan, hogy nem félek-e attól, hogy az új külsőm majd öregíteni fog, de ők sem bántóan tették, hanem kedvesen érdeklődve.

„A festett és az ősz hajamnak nem csak a színe különbözik: az ezüstös rész sokkal puhább és jobb esésű”

A jó megjelenés számomra mindig is fontos volt, így az ősz hajszálak felbukkanásakor is magamnak akartam megfelelni, nem pedig a külvilágnak. A lenövesztés kezdetén, amikor 3-4 centis volt a lenövésem, még én is kértem hajszínezést a fodrászomtól, hogy természetesebbnek tűnjön az átmenet, ami nagyon jól sikerült. Menet közben viszont már annyira szabadulni akartam a festett hajamtól, hogy jóval rövidebbre vágattam. A festett és az ősz hajamnak nem csak a színe különbözött: az ezüstös rész sokkal puhább és jobb esésű volt, mint a festéktől sprőddé és élettelenné vált hajszálaim.”

Andi azt mondja magáról, hogy egy kicsit mindig is különcnek számított, így azok, akik ismerik, meg sem lepődtek, hogy erre az elhatározásra jutott: „A távolabbi ismerőseim viszont nem ilyen megértőek. Naponta kapom a kérdéseket, hogy miért csinálom ezt, miért akarok sokkal öregebbnek kinézni a valódi koromnál, és hogy nem félek-e attól, hogy öregít majd az ősz haj. Saját tapasztalatból tudom, hogy Magyarországon sajnos még mindig nincs túl jó megítélése az őszülésnek. A legtöbben azt gondolják, hogy ha egy férfi őszül, az sármos, ha viszont egy nő, akkor azt mindenképp festeni, takargatni illik. Most, hogy én is belekezdtem ebbe a folyamatba, remélem, hogy egyre többen lesznek azok, akik így döntenek, hiszen ez csak haj és hajszín, semmi több.” Ahogy Ildikó férfi barátai, úgy Andi férje is kedvesen állt az ezüstös hajfürtökhöz: „Ő ezeket a döntéseket mindig meghagyja nekem. Mindig azt mondja, hogy engem egészben szeret, amin egy apró részlet nem tud változtatni.”  

Nem ciki, vagány!

Ildikó szerint, ha megérett bennünk a döntés, és felhagyunk a hajfestéssel (vagy bele sem kezdünk), semmihez sem fogható felszabadultságot élhetünk át, és rengeteg erőt meríthetünk a folyamatból. Felér egy önismereti tréninggel, hiszen nagyon fontos dolgot viszünk véghez saját magunkért, fittyet hányva a társadalmi elvárásokra. „Úgy gondolom, ha bizonytalanok vagyunk, és attól félünk, hogy megszólnak a döntésünk miatt, akkor könnyebben belefuthatunk olyanokba, akik bántóan fogalmaznak, de ha kellően elszántak vagyunk, könnyen és gyorsan pontot tehetünk az ilyen beszélgetések végére. A lenövesztés nálam a téli, sapkás időszakban is látványos volt, tavaszra pedig már eljutottam oda, hogy kifejezetten provokatív frizurákat készíthettem feltűzéssel, mert akkor még jobban látszódtak az őszes tincseim.”

Ősz hajjal is lehet nagyon stílusos a megjelenésünk

Még mindig erősen tartja magát az a tévhit, hogy az, aki nem festi a haját, kevésbé ad a jó megjelenésre, Ildikó szerint azonban ideje lenne felhagyni ezzel a gondolkodással, hiszen mindenkinek a magánügye, hogy milyen színű hajkoronát visel – az ősz is ugyanolyan hajszín, mint a szőke, a vörös, a barna vagy a fekete, így teljesen alaptalan ezért megszólni bárkit is. Ráadásul sokan nem önszántukból hagynak fel a hajfestéssel, előfordulhat, hogy hajhullás vagy épp bőrtünetek miatt kénytelenek lemondani róla, ami miatt végképp nem érdemlik meg a bántó megjegyzéseket és a rosszalló tekinteteket. „Ősz hajjal is lehet nagyon stílusos a megjelenésünk, igaz, igényel némi újratervezést, mert az új árnyalattal más színek fognak igazán jól állni, akár sminkben, akár ruhákban” – mondja Ildikó, aki szívesen segít a vele egy cipőben járó nőknek, hogy önbizalommal telve éljék meg az átalakulást. „A másik, ami fontos változás, hogy az ősz hajnak megváltozik a szerkezete, így a hajunk is másféle ápolást igényel, mint korábban. Én például soha életemben nem fordítottam akkora gondot a hajápolásra, mint mostanában, de ezt egyáltalán nem nyűgnek élem meg, hanem olyan értékes időként tekintek rá, amit magamra fordítok.”

Így látja a fodrász

Tatár Zsuzsanna fodrász is úgy látja, hogy a nők nagy része nagyon a lelkére veszi, amikor megjelennek az első ősz hajszálak. Ő is gyakran hallja a vendégeitől, hogy nekiállnak kitépkedni a fehér hajszálakat, ez azonban egyáltalán nem célravezető. „Bár nagyon sok házi praktika kering az interneten, és vannak olyan hajfestékek, amiket már-már agyonreklámoztak száz százalékos őszhajfedést ígérve, ha valaki festéssel szeretné eltakarni az ősz hajszálait, forduljon inkább szakemberhez. Az igazán jó hajfestés titka a professzionális termék, a helyes keverési arány betartása, valamint a megfelelő hatóidő. Semmiképp ne álljunk neki otthon ősz hajat festeni, ha mégis így tennénk, akkor ne számítsunk tartós fedésre, a szempillaspirált és társait pedig végleg felejtsük el, mert azok nem hajra valók!” – int óvatosságra Zsuzsi, aki szerint a szőke melír hathatósabb segítséget jelenthet, amellett ugyanis csak nagyon közelről látszik, hogy őszülő tincsek tarkítják a hajkoronát.

A szakértőtől gyakran kérdezik meg reménykedve, hogy vissza lehet-e fordítani az őszülést, Zsuzsinak azonban nincs jó híre: „Amikor az őszülés elkezdődik, a hajszálak kinyílnak és a pigmentek kiürülnek, a helyükre pedig levegő kerül. A folyamat sajnos nem visszafordítható, ha valakinek mégis sikerül, szerintem biztos, hogy valamilyen nívós díjban részesül. Azt gondolom, hogy elkeseredésre senkinek nincs oka, hiszen az őszülés az élet velejárója, akit pedig zavar, az fodrász segítségével elfedheti az ezüstös szálakat. Mostanában divat az úgynevezett silver hajszín, sokszor olyanok is kérik ezt az árnyalatot, akik még hírből sem ismerik az őszülést.”

A fodrász szerint az őszülő nőknek érdemes hamvasító sampont használniuk, oda kell azonban figyelni arra, hogy ne hagyják túl sokáig a hajukon, és ne mossák vele túl gyakran a hajukat, mert lilás árnyalatúvá válhat. „Mivel az ősz tincsek szárazabbak és szálkásabbak lehetnek, ráadásul másképp viselkednek, mint a régiek, máshogy is kell kezelnünk őket, vagyis a hajápolási termékeinket is érdemes lecserélni – tanácsos például pár csepp hajolajat beledolgozni a nedves hajunk közepébe és végébe, ettől sokkal puhábbnak és egészségesebbnek tűnhet. Téved tehát, aki azt hiszi, hogy az ősz haj élettelen, így azzal nem is kell foglalkozni. Az ezüstös tincsek ugyanúgy élnek, csak elveszítették a pigmentjeiket. Ettől függetlenül igénylik és meg is hálálják a törődést.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top