Életmód

Utánajártunk, hogyan segíthetünk kupakgyűjtéssel

Lesz-e, és ha igen, hogyan lesz pénz az összegyűjtött műanyag kupakokból? Az első kérdésre a válasz egyértelműen igen, sőt az italos palackok tetején túl egy csomó más csomagolóanyag kupakja is gyűjthető így.

Szerencsére ma már sok háztartásban akad egy zacskó vagy doboz, amiben szorgosan gyűjtik a kupakokat, főleg beteg gyerekek megsegítésére. Sokan azonban gyanakvóak a kupakgyűjtés hallatán – nem mintha nem szeretnének segíteni, de mégiscsak felmerül bennük a kérdés, hogy miért pont műanyag kupakokat kell gyűjteni, és hogyan lesz ebből egyáltalán pénz. Van-e egyáltalán értelme gyűjteni, értékelhető összeg jöhet-e így össze, vagy átverés az egész?  Tóháti Gyula, a Holfon Zrt. egyik műanyag-felvásárló telephelyének vezetője válaszolt a kérdéseinkre, aki munkájának köszönhetően nap mint nap találkozik nehéz sorsú rászorulókkal és jószívű adományozókkal is. 

Mindenféle műanyagkupak jó, nem csak az italos flakonok teteje (Fotó: iStock)

Náluk országos viszonylatban is „magas” árat, kilónként 65 forintot fizetnek a felvásárlók az összegyűjtött kupakokért – akadnak olyan helyek, ahol mindössze 30-40 forint jár ugyanennyi kupakért. Ezek első hallásra meglehetősen alacsony összegeknek tűnnek, sok kicsi sokra megy alapon azonban komoly pénzadományok jöhetnek össze, jelentősen megkönnyítve a bajban lévők hétköznapjait. „A közelmúltban Zente és Levente gyógyulásáért hatalmas összefogás jött létre, és a munkánk során mi is azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok a segítő szándékú ember. Van, aki például azzal tud hozzájárulni egy beteg kisgyerek vagy egy alapítvány támogatásához, hogy fuvarosként eljuttatja hozzánk az összegyűjtött kupakokat, és egy fillért sem kér a szállításért. Azoknak a családoknak, ahol tartósan beteg gyermek nevelkedik, a havi 30-40 ezer forint is hatalmas segítség lehet, ennyit pedig össze lehet gyűjteni, ha többen összefognak a jó ügy érdekében” – magyarázta a műanyag-felvásárló telephely vezetője.

És mi köze ennek a környezetvédelemhez?

Nemcsak az ásványvizes és üdítős flakonok kupakja hasznosítható így, hanem a dobozos gyümölcslé vagy tej dobozának csavaros kupakja is, sőt a flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, tusfürdők, samponok, balzsamok és testápolók kupakja, a fogkrémes tubus teteje, de az instant kávé, a kakaópor vagy épp a krémsajt dobozának műanyag fedele is hasznos lehet.

A műanyag-felvásárlókhoz beérkező kupakokat felaprítják és ledarálják, majd újraolvasztják és leszűrik a műanyagot, ami aztán hűtőfürdőbe, ezt követően pedig egy darabolóba kerül, ahol nagyon apró granulátum készül belőle. Ebből a továbbértékesítést követően például zöldség- vagy gyümölcstároló rekeszt, szállítmányozásnál használt ládát és tárolót, gyeprácsot, szemetes- vagy hólapátot gyártanak, de az építőiparban vagy olykor az autógyártás során is hasznát vehetik. „Amellett, hogy a kapott összeg célba ér, és nagy segítséget jelent a bajban lévők számára, a kupakok is jó helyre kerülnek, mert nem egy szemétégetőben vagy a föld alatt végzik, hanem visszajutnak a körforgásba, és olyan használati tárgyak készülnek belőlük, amik akár évekig jó szolgálatot tehetnek” – magyarázza Tóháti Gyula.

A szakértő azt meséli, hogy az igazán lelkes gyűjtők csapatként próbálnak segíteni, és egyáltalán nem aprózzák el: a szó szoros értelmében véve tonnaszám hordják a telephelyükre a kupakokat, van, hogy egyszerre 1,5-2,5 tonnányi szállítmánnyal érkeznek.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért épp a műanyag kupakok gyűjtése nyert teret, szemben a papírral vagy a fémekkel. „A papírt hellyel-közzel most is gyűjtik, ennek kilójáért azonban körülbelül 10-30 forintot fizetnek, ami jelentősen csökkenhet, ha a papír vizes lesz vagy szennyezett. A fém felvásárlási ára is meglehetősen hullámzó, ráadásul annak a gyűjtése jóval nehezebb, mint a papíré vagy a műanyagé” – mutat rá a lényegre Tóháti úr.

Szeptember 30-án idén is útjára indult a Kupakverseny, melynek keretében egyesületeket, alapítványokat támogathatnak a résztvevők. A jelenlegi állás szerint az elmúlt két hónapban 34 825 kg kupakot gyűjtöttek össze a versenyzők, ami összesen 2 263 625 darab kupakot jelent.

Tippek, ha te is gyűjtenél:

  • Figyelj oda arra, hogy a kupakok tiszták, szennyeződésektől mentesek legyenek, és lehetőleg ne maradjon rajtuk papír vagy árcímke.
  • A kupakok közé ne keverj más műanyagot (például a kiürült flakont vagy dobozt), mert az csökkenti a leadott mennyiség értékét, és jelentősen megnehezíti a feldolgozás folyamatát.
  • A parafadugó és a fémből készült kupakok, fedelek nem jók, ezek semmiképp se keveredjenek a műanyag kupakok közé – a parafadugó egyébként szintén remekül újrahasznosítható, de semmiképp sem úgy, hogy összekeverjük a műanyag kupakokkal.
  • A legjobb zacskóban vagy dobozban gyűjteni a kupakokat, a tapasztalt „kupakozók” szerint jó választás egy vastagabb szemeteszacskót kijelölni erre a célra, mert az biztosan nem fog kiszakadni, akkor sem, ha már jól megpakoltad.
  • Érdemes olyan rászorulót támogatni, aki a lakhelyedhez közel él, vagy rendelkezik elérhető közelségben lévő átvételi ponttal – egy gyűjtéssel foglalkozó Facebook-csoportban olvastunk egy olyan történetet, melynek jó szándékú főszereplője postán adott fel 1-2 kg kupakot, és a küldésért 1950 Ft-ot fizetett. A család a kupakokért 130 forintnál is kevesebbet kapott, a postára viszont ennek több mint tizenötszörösét fizette ki a lelkes adományozó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top