Életmód

Tessékeld ki a vírusokat illóolajokkal!

Minden ilyen praktika jól jön, amikor javában tart a nátha- és influenzaszezon. Ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra: a fertőtlenítés mellett még illatossá is teheted a levegőt.

A fertőtlenítés hallatán a legtöbb embernek a szúrós szagú hipó vagy a klór jut eszébe, a kórokozók távol tartásának azonban van illatos módja is, mégpedig a jól megválasztott illóolajok használata. Ezeket teheted illatlámpába vagy diffúzorba, de az is jó megoldás, ha vízbe kevered őket, és amikor kedved tartja, egy pumpás tetejű flakonból fújsz belőlük a levegőbe. 

Az illóolajok diffúzor nélkül is képesek elpárologni, de így sokkal jobban néz ki (Fotó: iStock)

A legjobb az illóolajokban, hogy megelőzésként is használhatod őket, de akkor is számíthatsz a segítségükre, ha már kész a baj, és a családban valaki megbetegedett. Ilyenkor azért is érdemes szorgosan illatosítani, mert jelentősen csökkenthető az esélye annak, hogy a fertőzést mások is elkapják. Ami nagyon lényeges, hogy mindig 100 százalékos tisztaságú illóolajat használj, a szintetikus olajok ugyanis – bár a lakásba kellemes illatot csempésznek – nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményt.

  • Fahéj – igazi karácsonyi sütiillat lengi be a teret, ha ebből csepegtetsz az aromalámpába, ám amellett, hogy szívmelengető emlékeket idéz fel ez az édeskés olaj, a kórokozókkal szemben is nagyon hatásos. Felnőtteknél belsőleg is használható fertőző betegségek esetén: egy evőkanál mézbe cseppents egy-két csepp tiszta fahéjolajat, és máris kész a természetes orvosság torokfájásra, köhögésre vagy a hányással, hasmenéssel járó vírusfertőzésre.
  • Levendula – nemcsak a tisztaságot és a frissességet hozza el otthonodba, hanem fertőtlenít is, így a kórokozókat is távol tartja. A levendula virágából kivont olaj kiváló stresszűző és hatékony szövetséges kimerültség esetén. Segíthet, ha fáj a fejed, és akkor is, ha nátha vagy influenza kínoz. Ezt az olajat akkor is párologtathatod a szobában, ha a gyerekeket szeretnéd megvédeni a kórokozóktól, vagy ha csillapítanád a köhögésüket. 
  • Eukaliptusz – szintén jó szolgálatot tesz, ha beteg van a háznál, mert csírátlanítja a levegőt, miközben tisztítja a légutakat, vagyis duplán jól jársz vele! Segíthet annak, akit a téli nyavalyák gyötörnek, és megvédheted a körülötte élőket is attól, hogy elkapják tőle a betegséget. Nyákoldónak sem utolsó, enyhülést hozhat orrdugulás esetén. Pár cseppet inhaláláshoz is használhatsz belőle, ez jól jöhet, ha megfáztál. Eukaliptusz-illóolaj párologtatását szokta javasolni a gyermekorvosunk is a megfázásos tünetek enyhítésére.
  • Citrom – természetes antibiotikumként tartják számon – de ez nem jelenti azt, hogy kiváltható vele az orvos által felírt gyógyszer! Mindenesetre érdemes már a nátha és az influenza kezdeti tüneteinek felbukkanásakor párologtatni. Levertség esetén is a segítségedre lehet, ha tehát valamilyen betegség ledönt a lábadról, a citrom olaja jól jöhet, hogy könnyebben összeszedd magad.
  • Erdei fenyő – fertőtlenítő hatása mellett nyákoldóként és köptetőként is ismert, amit jó tudni, ha szabadulnál a náthával, influenzával együtt járó váladékoktól. A friss, balzsamos illat a lakásban is meghitt hangulatot teremt, amolyan kellemes mellékhatásként. 

Az illóolajok használata során is fontos a mértékletesség. Ha túlzásba esel, többek között fejfájást vagy ingerlékenységet okozhat. Fontos meggyőződni a használat előtt arról is, hogy senki sem allergiás a kiválasztott illóolajokra – ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valakinél kellemetlen következményekkel jár bizonyos olajok belégzése, vagy az, hogy közvetlenül érintkeznek ezek a bőrükkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top