Életmód

Megduplázódott egy férfi DNS-e egy orvosi beavatkozásnak köszönhetően

Három hónappal a kezelést követően két eltérő DNS-t is azonosítani tudtak az amerikai férfi szervezetében.

Egy amerikai, Nick Long nevű férfin csontvelő-átültetést kellett végrehajtani, mivel korábban problémák akadtak a vérével, amit így egészséges vérrel kellett helyettesíteni (a csontvelőnek központi szerepe van a vérképzésben – a szerk.) – írja a hirado.hu. Long egy tőle több ezer kilométerre élő német férfitől kapott csontvelőt, az orvosok azonban alaposan meglepődtek, amikor a beavatkozást követően három hónappal azt tapasztalták, hogy a vérében lévő DNS megváltozott, azonossá vált a donoréval. 

Négy évvel a műtét után azonban az is kiderült, hogy nem a férfi véréből mutatható ki a donor DNS-e, hanem például a szájából vett nyálmintából is, amely a saját és az új örökítőanyagot is tartalmazza. Ezzel a férfi gyakorlatilag úgynevezett kimérává változott. Long saját DNS-ét önállóan csak a hajából és szőrzetéből tudták kimutatni. 

A donor DNS-ét korábban már kimutatták vérből, de más sejteknél még nem észlelték (Fotó: iStockphoto)

Ez már csak azért is meglepő, mert ugyan az előfordulhat, hogy idegen DNS jelenjen meg a vérben, arra azonban még nem volt példa, hogy a test más sejtjeiből is kimutathatóvá váljon a donor örökítőanyaga.

A jelenség természetesen a tudósok figyelmét is felkeltette, akik szeptemberben egy konferencián számoltak be a tapasztalataikról. Akkor Andrew Rezvani, a Stanford egyetem munkatársa elmondta, hogy az idegen DNS jelenléte nincs hatással a páciens személyiségére és tudatára. 

Bűnügyi nyomozók szerint azonban egy ilyen eset problémákat vethet fel, mivel például egy bűncselekmény helyszínéről begyűjtött DNS-ek alapján nem biztos, hogy egyértelműen azonosítani lehet egy potenciális elkövetőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top