Életmód

Tovább szeretnél élni? Járj többet múzeumba!

Múzeum, színház, kiállítások és bármi, ami művészet, segít, ha tovább szeretnél élni.

Senki sem akar idő előtt meghalni, így ha csak annyival tehetünk az egészségünkért, hogy rendszeresen eljárunk színházba és múzeumba, akkor miért ne próbálnánk ki? Jó hír ez mindenkinek, aki szeretne egészségesebb lenni, és még nem is fázik a művészetektől, mert a kutatók tényleg azt találták, hogy a művészetkedvelőknél kisebb a korai elhalálozás esélye.

Sok szó esik az egészséges étkezésről, mozgásról, mint a hosszú élet titkáról, de most azt vizsgálták a University College London kutatói, hogy milyen hatással van a művészet az idősebb korosztály túlélési esélyeire. Több mint hatezer, 50 év feletti résztvevőt vizsgáltak a kutatás során, olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy hányszor mennek színházba, koncertre, múzeumba, kiállításra és galériákba, miközben egy évig követték az életüket.

egészség művészet kutatás

Fotó: iStock

A végeredményben pedig azt találták, hogy azok a résztvevők, akik egyszer-kétszer csináltak valami művészethez köthető tevékenységet egy éven belül, 14 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el a kutatást követő egy évben, mint azok, akik semmilyen művészeti programot nem látogattak. És itt még nem állt meg a történet, ugyanis azt is találták, hogy azok, akik gyakrabban, akár minden hónapban mentek művészeti programra, több mint 31 százalékkal csökkentették az elhalálozás esélyét.

A kutatók megvizsgálták a pénzügyi és szociális tényezőket is, de úgy tűnik, ezek nem változtatnak igazán az eredményeken. Tehát mindegy, hogy valaki szegény vagy gazdag, egyedül vagy barátokkal jár színházba, múzeumba, ugyanúgy jó hatással lesz rá a művészet. Ráadásul még a közérzetet is javítja, csökkenti a depressziót, így aztán igazán nem lehet senkinek ellenvetése egy jó kis kiállítás vagy koncert ellen.

Ez a kutatás egészen más megvilágításba helyezi az egészségmegőrzésről alkotott képünket, már nemcsak a mozgásra és az evésre kell odafigyelni, hanem a léleknek és az elmének is kell minőségi táplálékot adni ahhoz, hogy ne múljunk el idő előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top