Életmód

Ezt mondja el az egészségedről az, ha korán őszülni kezdesz

Az első ősz hajszálak senkinek sem dobják fel a napját, mert arra következtetünk belőlük, hogy menthetetlenül ráléptünk az öregedés ösvényére. Pedig sok esetben semmi köze az ősz hajnak a korosodáshoz.

1. Az ősz férfiak hajlamosabbak a szívbetegségekre

Az Európai Kardiológiai Társaság tanulmánya szerint a férfiaknál van összefüggés az ősz haj és a szívbetegségekre való hajlam között. A kutatásban 545 felnőtt férfit vizsgáltak, csoportokra osztották őket aszerint, hogy volt-e koszorúér betegségük, vagy nem. Az őszülés mértékét pedig egy 5-ös skálán osztályozták, az 1-es alig pár ősz hajszálat, az 5-ös a teljesen fehér hajat jelentette. A kutatók azt találták, hogy a 3-as szintű ősz hajjal rendelkező férfiaknál magasabb volt a koszorúér-betegség kockázata, függetlenül az életkoruktól. Abban a csoportban pedig, ahol a vizsgáltaknak már volt ilyen megbetegedésük, jelentősen többen voltak az erősebben őszülők.

Ezt mondja el az egészségedről, ha őszül a hajad

2. Lehet, hogy vitaminhiányod van

Általában az az irányelv, hogy az 50 évesek 50 százalékánál 50 százalékos az őszülés. Ehhez mérten korai őszülésnek nevezik, ha valaki már a 30-as éveiben kezd őszülni, ami mögött gyakran táplálkozási probléma áll. A B12-vitamin alacsony szintje okozhat pigmentvesztést a hajban, egy 2013-as tanulmány szerint pedig a  D3-vitamin, a szérum kalcium és a szérum ferritin (vas) alacsony szintje a felelős sok esetben a korai őszülésért.

3. A tüszőkre káros hatással van az oxidatív stressz

Az oxidatív stresszt más néven oxidatív sérülésnek is nevezzük, ami a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti. Ettől pedig a haj tulajdonképpen kifehéríti önmagát belülről kifelé. Jó hír azonban, hogy a tudomány mai állása szerint szakember segítségével a probléma orvosolható.

4. Dohányos vagy

A Dermatology Online Journalben megjelent tanulmányban azt találták, hogy a dohányosok két és félszer nagyobb eséllyel kezdenek korábban őszülni, ráadásul a cigiben lévő kemikáliák miatt a kopaszodásra is hajlamosabbá válnak.

5. Az őszülés a génjeidben van

Ha a szüleid vagy nagyszüleid korán őszültek meg, akkor nagy valószínűséggel nálad is feltűnnek hamar az első ősz hajszálak. De egy 2016-os kutatásban megtalálták azt a gént, amely konkrétan az ősz hajért felelős, ami nagy áttörést jelent. Még a végén sikerül leszámolniuk az ősz hajjal pár évtized múlva, amikor már teljesen fehér hajjal örülhetünk az eredményeiknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top