Életmód
Szponzorált tartalom

Gondoltad volna? Ennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a nikotin

A dohányzás során a függőséget egyetlen anyag, a nikotin okozza, amely a dohánynövény fő alkaloidája. A nikotint a szervezet könnyen fel tudja venni, a vérben oldódva pedig gyorsan el tud jutni annak bármely pontjára. Azt már tudjuk, hogy pillanatok alatt bejut a testbe, de vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetből? Elmondjuk!
nikotin, urul szervezet

Legfőképp a nikotin a felelős a dohányzás iránti függés kialakulásáért. Nem csupán a központi idegrendszerre van hatással, az idegsejtek egyes csoportjaira is. Hatást gyakorol az agykéregre is: általa az ember megélénkül, jobban tud figyelni, javul koncentrálóképessége, rövid távú emlékezete is jobb lesz. A nikotinbevitel után mintegy két órával a nikotin lassan lebomlik és kiürül a testből, a szervezet visszatér átlagos, sőt kissé nyomott állapotába, ami már egy kevésbé kellemes érzés. Ekkor kézenfekvő megoldás, hogy újabb nikotinadagot juttassunk be a szervezetbe, jöhet a következő szál cigaretta, majd a folyamat újra és újra ismétlődik, és kialakul a függőség.

Tudtad? A WHO adatai szerint az évi egy főre eső átlagos cigarettafogyasztást tekintve Magyarország a 30. helyet foglalja el a világranglistán: 1518 szál cigi jut minden magyar lakosra évente.

Mi történik a szervezettel, ha 72 órán keresztül nem gyújtunk rá?

Kutatások támasztják alá, hogy az első cigimentes 12 órában a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, oxigénszintje pedig visszatér a normális értékek közé. 24 órán belül a szén-monoxid, 48 órán belül pedig a nikotin is kiürül a szervezetből.

Az American Cancern Society adatai szerint a következő pozitív változásokra számíthatunk az utolsó cigaretta elszívását követően:

20 perc: a vérnyomás és a pulzus normális szintű lesz.

8 óra: a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, az oxigénszint visszatér a normál értékre.

24 óra: a szervezetből kiürül a szén-monoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.

48 óra: az illat- és ízérzékelés javul, a nikotin kiürül a szervezetből.

72 óra: a légzés könnyebbé válik, a hörgők ellazulnak és megnő az energiaszintjük.

3 hónap: 30 százalékkal növekszik a tüdő teljesítménye

Ha valami oknál fogva nem tudunk leszokni a dohányzásról, a következő élelmiszerek segítségével gyorsabban kiürül a szervezetünkből a nikotin:

Spenót

Folsavban és B9-vitaminban gazdag, ezek segítségével ürül ki a nikotin a szervezetből.

Brokkoli

A csodás zöldség pótolja a szervezetből kiürült C-vitamint, felpörgeti az anyacserét, és védi a tüdőt a toxinoktól.

Áfonya

A benne lévő gyümölcssav abban segít, hogy a megszokottnál gyorsabban távozzon a nikotin a véráramból. A nikotin emeli a vércukorszintet, az áfonya azonban csökkenti azt.

(Források: Wikipedia, Házipatika, Webbeteg, egeszseg.hu)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top