Életmód

Kiderült, rendszeres szexszel késleltethető a klimax

Végre egy olyan tudományos felfedezés, melynek mindenki örülhet.

Összefüggést találtak a University College London kutatói az aktív szexuális élet és a menopauza indulásának ideje között, írta meg a hvg.hu. A kutatások szerint a rendszeresen szexelő nőknek 28 százalékkal több esélyük van elkerülni a korai klimaxot, mint a ritkább szexuális életet élő társaiknak.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

A rendszeres itt legalább heti egy alkalmat jelent, és az sem mindegy, hogy a szexuális esemény közösülés, orális szex vagy önkielégítés. A fenti érték 19 százalékra csökken az olyan nők esetében, akik legalább minden hónapban szexelnek.

A kutatócsoport 2936 nő kétéves szexuális aktivitását vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy ha elmaradnak a szexuális élet testi jegyei, akkor a szervezet egyszerűen átcsoportosítja az erőforrásait máshová, magyarán nem pazarolja idejét és energiáját az ovulációra, vagyis a peteérésre, inkább a termékenység helyett aktívan tartja a nőt, hogy gondoskodni tudjon unokáiról. 

A Royal Society Open Science-ben megjelent tanulmány amerikai nők 1996–1997-es egészségügyi adatait elemezte. A vizsgált időszak elején még egyik nő sem lépett be a változókorba, az átlagéletkor pedig 45 év volt. A tanulmányban vizsgált nők 46 százalékánál ebben a két évben megindult a klimax folyamata, olyan fizikai tünetekkel, mint a menstruációs ciklus változása és a hőhullámok. 54 százalékuk viszont a menopauzát megelőző szakaszban járt, rendszeres volt a menstruációjuk és nem mutatkoztak a klimax indulásának jelei – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top