Életmód

Közel 400 milliót fizettek egyetlen érméért

A pénzdarab valódi gyűjtői ínyencség, meg is kérték az árát.

Kalapács alá került egy különleges brit pénzérme, amely annyira ritka, hogy korábban sosem került forgalomba – írja a Mirror brit napilap. A pénzdarabért nem kevesebb mint egymillió fontot, azaz több mint 392 millió forintot fizettek, ez ebben a kategóriában rekordnak számít.

Az érmén VIII. Eduárd, II. Erzsébet királynő nagybátyja látható, aki arról nevezetes, hogy 1936-ban lemondott a trónról, hogy feleségül vegye az amerikai, ráadásul elvált Wallis Simpsont.
A 22 karátos aranyból készült érmét Eduárd trónra lépésének emlékére verték, a lemondás miatt azonban sosem került forgalomba, így a gyűjtők számára kifejezetten értékesnek számít. Az érme további különlegessége, hogy Eduárd feje nem a megfelelő irányba néz. A brit királyi házban ugyanis az a hagyomány, hogy amikor új uralkodó lép a trónra, az őt ábrázoló érméken mindig az ellenkező irányba néz, mint elődje. VIII. Eduárd azonban szakított ezzel a hagyománnyal, mert a királyi pénzverde (The Royal Mint) szerint jobban tetszett neki saját bal profilja.

A különleges VIII. Eduárd érme egy darabka történelem (Fotó: Royal Mint)

„A VIII. Eduárdot ábrázoló érme az egyik legritkább és a gyűjtők által leginkább keresett darab, ezért nem meglepetés, hogy rekordot döntött az ára” – magyarázta a Mirrornak Rebecca Morgan, a brit pénzverde gyűjtői részlegének vezetője. „Nagyon örülünk, hogy fel tudtunk kutatni egy ilyen érmét az ügyfelünk számára, és vissza tudtuk hozni Nagy-Britanniába, hogy történelmet írhassunk vele.”

A névtelenséget kérő gyűjtő a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy amikor rátalált az árverés hírére, egy pillanatig sem habozott, mivel szerinte egy életben egyszer adódik hasonló lehetőség.

„Tisztában vagyok vele, hogy egymillió font rengeteg pénz egy érméért, de ha most nem csaptam volna le rá, újból talán sosem nyílna rá lehetőségem – mondta az ismeretlen műgyűjtő. – Ez az érme nemcsak a ritkasága miatt különleges, hanem a hozzá kapcsolódó történet miatt is, ezért a brit és az amerikai gyűjtők is nagy becsben tartják.”

A brit pénzverde szerint a különleges érméből mindössze kettő van magánkézben, négy pedig különböző múzeumok és intézmények tárlóiban tekinthető meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top