Életmód

Élőlánccal lehet megmenteni azt, aki a jégbe szakad

Mivel éjszakánként már egyre gyakrabban megy fagypont alá a hőmérséklet, tavaink, folyóink néhány helyen már be is fagytak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindegyikre bátran rá is lehet menni – figyelmeztet a rendőrség (most gyakrabban is ellenőrzik a szabad vizeket).

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsokkal is ellát mindenkit, aki korcsolyázni indulna, vagy bármely más okból vonzza a jégtükör.

Először is azt érdemes megnézni, hogy van-e érvényben tiltás azon a szakaszon, ahová mennénk. De ettől függetlenül tilos a jégen tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével); kikötők és veszteglőhelyek területén; folyókon és azok mellékágain.

A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás hirtelen megváltoztathatják a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. Figyeljünk oda arra, hogy a jég kellő szilárdságú-e, nem olvadt, nem mozog-e.

– Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk minél nagyobb testfelülettel a jégre, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!

– Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de mégis igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget! Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni, és a part felé előrelökni magunkat, illetve próbáljunk segítséget kérni!

– Ilyen esetekben a kihűlés és a végtagok elgyengülése a legnagyobb ellenségünk, az ilyen vízben ez akár 10-15 perc után is megtörténhet. Emellett a jéghideg víz alatt, oxigén nélkül az átlagember néhány másodpercig bírja csak.

– Fontos, hogy ha partot értünk, a lehető legrövidebb időn belül menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt! Kávét, alkoholt ilyen helyzetben ne fogyasszunk!

– Nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy soha ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert ezzel saját életünket is kockáztatjuk. Emellett további jégbeszakadások történhetnek.

– Lehetőleg hívjunk segítséget, és a mentést végző személyt kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat vagy ruhadarabot nyújtsunk a bajba jutottnak! Ha többen vagyunk, akkor egymás lábát fogva, mint egy hason fekvő lánc tudunk segíteni.

Forrás: Police.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top