Életmód

27 éve amputálták a lábát, mégis megalázó vizsgálaton ellenőrizték a rokkantkártya meghosszabbításáért

A zárójelentésekből egyértelmű, hogy Éva állapota végleges, mégis végig kellett csinálnia a tortúrát.

Éva több mint három hónapja nem tudja használni a mozgássérülteknek járó parkolási igazolványát, mert a régi tavaly október 9-én lejárt, de azóta sem kapott újat. Pedig a meghosszabbítást júliusban elkezdte intézni – számolt be a 24.hu.

A 68 éves asszonynak 1993-ban egy orvosi műhiba következtében amputálták a jobb lábát. A kormányhivatalban megtudta, hogy nem hosszabbítják meg automatikusan a kártyát, mindenkit behívnak felülvizsgálatra. Az okmányirodába viszont csak október 2-ára kapott időpontot.

Beadta a kért zárójelentést, amelyből kiolvasható, hogy a jobb lábát amputálták. Ennek ellenére később behívta a rehabilitációs bizottság egy megalázó vizsgálatra: tulajdonképpen be kellett bizonyítania, hogy tényleg nincs lába.

Ideiglenes parkolási igazolványt nem állítanak ki, ezért amíg Éva várt a döntésre, a régi kártyájával parkolt. Egyszer meg is büntették.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium azt válaszolta, hogy Éva esete nem egyedi, és emiatt változtatások voltak, illetve lesznek. Tavaly október 1-jétől például a parkolási igazolványt lejárati határidő nélkül állítják ki, ha a mozgáskorlátozott személy állapota végleges. Az igazolványt emellett határidőre megkapják az ügyfelek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top