Életmód

Ha unod a telet, jobban jársz, ha kimaxolod inkább

Télen sem csak a szobában kuksolás és a wellness között választhatunk. A hazai sípályák korántsem olyan menők, mint a híres külföldiek, de arra pont alkalmasak, hogy kint töltsünk a szabadban egy szuper napot, és mozogjunk végre egy nagyot.

Bár hideg van, és hamar sötétedik, ettől még a téli hétvégéket is ki lehet maxolni, és a szabadban, aktívan is el lehet tölteni őket. Persze egy wellnesshétvége is roppant kellemes, amikor a benti medencéből bámuljuk, hogy kint szállingózik a hó, de mi lenne, ha most inkább kimerészkednénk abba a hóba, felcsatolnánk a léceket és síelnénk egy hatalmasat, akár kettesben, akár az egész családdal?

Persze, ilyenkor az az első gondolatunk, hogy a síeléshez nem elég egy kétnapos hétvége, meg az egész olyan bonyolult. A sípályák messze vannak, felszerelés is kell, és a tetejébe még drága is. Na, pontosan ezekre tökéletes megoldás egy hazai csúszás, ugyanis – bár nem vagyunk sínagyhatalom, és a pályák helyenként igen rövidek – az itthoni síelésnek is sok előnye van, és igen élvezetes lehet. Éppen ezért összeállítottunk egy hazai sípálya-körképet, hogy megmutassuk, merre lehet síléccel elindulni a hétvégén, ha csak egyetlen napunk van rá. Még akkor is érdemes, ha kíváncsi kezdők vagyunk, akkor meg főleg, ha a gyerekeket szeretnénk megtanítani síelni vagy épp snowboardozni, anélkül, hogy anyagi csőd lenne a vége.

Persze itthon nincsenek több ezer méter magas hegyek és több száz kilométer hosszú pályarendszerek, de ettől még egy hétvégi, rövid kiruccanáshoz remek kikapcsolódási és sportolási lehetőséget nyújtanak a Mátra, a Bakony és a Zemplén hófedte lejtői.

Vegyük célba a tizenkét hazai síterep egyikét, hiszen Sátoraljaújhelytől egészen Eplényig szinte az egész országot lefedik, így a legközelebbit biztosan elérjük egy-két óra alatt, és akad köztük olyan is, amelyik magas színvonalú, már-már nemzetközi élményt kínál, a hóágyúknak köszönhetően pedig nem kell a havazásra sem várnunk, hogy csúszhassunk végre egyet.

Eplényben csúszhatunk a leghosszabban

A Bakonyban található, igen jól felszerelt eplényi Intersport Síaréna 16 pályaszakasszal, 7,9 kilométernyi síelhető pályával várja a sportolni vágyókat. A pályákon a hóágyúknak köszönhetően egészen megbízható a hó mennyisége egész szezonban, és ez azon kevés helyszínek egyike, ahol kényelmes beülős, libegő felvonóval mehetünk fel a csúcsra.

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

„Az évek alatt sok hazai terepen csúsztam már. Az a jó bennük, hogy még akkor sem vagy elkésve, ha reggel találod ki, hogy aznap síelni lenne kedved. Eplényben bizonyos napokon akár este tízig is lehet csúszni a kivilágított pályákon. Na, ezután garantáltan jól alszik az ember” – mondja Dani, aki eléggé otthonosan mozog a hazai sípályákon (is).

Több hütte és nyolc felvonó is van, éppen ezért hétvégén tömegre is számítani kell, ugyanis

az eplényi az egyik legfelkapottabb hazai síterep.

A felnőtt napijegy 9900 forint, a gyerek pedig 7000 forint, de lehet kedvezményes bérleteket és pár órás jegyet is váltani, a tanulópályán pedig már 2500 forintért tanítgathatjuk a gyerekeket, vagy épp a bátortalan párunkat.

Mátraszentistvánon versenypályán is kipróbálhatjuk magunkat

Az eplényi után a Mátrában megbúvó sípark a legfelszereltebb, és igazi osztrák hangulatot idéző hüttékben tudunk felmelegedni két csúszás között. Hét felvonó, köztük négyszemélyes beülős sílift visz fel a hegy tetejére, ahonnan tíz pályán csúszhatunk le, amiket hóágyúznak.

„Bár a mátraszentistváni pályarendszer sokkal rövidebb, mint az eplényi, azért itt is lehet kihívást találni, ugyanis itt van egy FIS nemzetközi minősítésű fekete versenypálya is. Szeretünk ide kijönni a családdal, mert ha a gyerekek épp megunják a síelést, a hócsúszdaparkban is tudnak még randalírozni egy kicsit” – meséli Dani a családi tapasztalatokat.

Nemcsak a pálya hossza rövidebb, a jegyárak is alacsonyabbak itt, a felnőtt napijegy 8500, a diák és nyugdíjas pedig 7000 forintba kerül. Jó hír a nagycsaládosoknak, hogy a legtöbb hazai pályán hatéves kor alatt ingyenes a belépés, és vannak családi jegyek is, így extra költség nélkül taníthatjuk a legkisebbeket. Ráadásul felszerelést is lehet bérelni ezeken a pályákon, nem kell rájuk egyből beruházni, ha még csak ismerkednénk a síeléssel.

A nemzeti park, ahol még síelni is lehet

„Kezdőként vagy gyerekekkel a bánkúti sípályát is érdemes kipróbálni, mert gyönyörű környezetben, a Bükki Nemzeti Park közepén helyezkedik el, és több pálya is elég lankás, így a bátortalanabbaknak is ajánlom. Viszont indulás előtt minden alkalommal ellenőrizzük le, hogy üzemelnek-e a pályák, mert itt nem hóágyúznak, vagyis ha nincs hó, nincs csúszkálás sem” – hívja fel a figyelmünket Dani.

Fotó: Bánkúti Sí Klub Facebook[sc_cts_position slug="roadblock030" clear="1"]

Szóval havazás idején Bánkút kiváló terep, hogy tapasztalatot és bátorságot gyűjtsünk, mielőtt nekivágunk egy több százezres franciaországi sítábornak. Tanuljuk meg itthon használni a csákányos, tányéros felvonókat is, tapasztaljuk meg, milyen frissen hullott puha, vagy éppen keményre fagyott, ledöngölt pályán síelni, és persze esetenként nagyokat esni. 3,5 kilométernyi kék, piros és fekete pálya várja a sport szerelmeseit, és még sífutásra is van lehetőség. A jegyek egészen barátiak, 6500 forint a felnőttek, és 3500 a gyerekek részére, hat év alatt itt is ingyen tanulhatnak a csemeték.

A hétvégi futást cseréljük sífutásra

A soproni Vasfüggöny sífutópályát azoknak ajánljuk, akik szeretik a sportkihívásokat. A 20 kilométer hosszú, hat pályaszakaszra tagolódó síterep egy-egy kiadósabb havazás után remek sportolási lehetőséget kínál. Benevezhetünk egy rövidebb szakaszra is, de megtehetjük akár a Kelta-kört, ami 9 km, vagy a Király-kört is, ami pedig 14 kilométernyi sífutáshoz ad terepet, mindezt teljesen ingyenesen.

Sopron-Vasfüggöny Sífutópálya (Fotó: Hotel Szieszta Sopron)

Vagyis a téli hétvégéket sem kell unatkozva otthon tölteni. Remek páros program egy aktív, sportos hétvége, amit, ha nem havazik, eltölthetünk a hóágyúzott eplényi vagy mátraszentistváni pályákon, ha pedig hullik a pelyhes, irány a soproni sífutópálya, majd a síelés után a szauna.

A Kékestető hóban és hó nélkül is csodás úti cél

A Kékestető hazánk legmagasabb pontja a maga 1014 méterével, a mátrai hegyoldal pedig nemcsak magaslati levegőt és páratlan kilátást rejt, de egy 3,1 kilométer hosszú pályarendszert is. Sí- és snowboardoktatás, kölcsönző, hütte, hóágyúk, kivilágított pályák, esti síelés fogadja a vendégeket a Kékesen. A felvonók ugyan nem fedik le az egész pályaszakaszt, de akik az aljáig síelnek, azokat a Veronika-réttől síbuszok szállítják vissza a csúcsra, mindezt napi 6000 forintos felnőtt- és 4500 forintos gyermekjegyárak mellett.
„Mi rendszeresen kijárunk a Kékestetőre. Külön öröm, ha leesik a hó, mert akkor a síléceket is visszük, ha pedig nincs hó, túrázni szoktunk. Gyönyörű a kilátás a csúcsról” – mondja Dani.

Szabaduljunk ki végre a nagyvárosi környezetből!

Budapesthez a visegrádi, a dobogókői és a nagy-hideg-hegyi pályák vannak a legközelebb, így ha fővárosiként szeretnénk csúszni egyet, de nem akarunk egész nap a kocsiban ülni, célozzuk meg ezeket. A börzsönyi Nagy-Hideg-hegyen 4,2, Dobogókőn 2,7, Visegrádon pedig 1,7 kilométernyi síelhető terület van, ami nem állítjuk, hogy túl sok, de arra éppen elég, hogy pár órára kicsit kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, leporoljuk a sílécünket, és feltöltődjünk a szabadban. Síléceket elővenni, ha pedig nincsenek, kölcsönözzetek, és irány valamelyik hófödte pálya!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top