Életmód

Megvan a tudományos magyarázat, hogy miért hozunk rossz döntéseket

Ha eddig rossz döntéseket hoztál, van egy jó hírünk: lehet ez másképp!

Gyorsan döntesz, és meggondolatlan vagy? Vagy épp nehezen hozol döntést, és agyalsz előtte napokig? Dr. David Perlmutter neurológus szerint bármelyik csoportba is tartozol, jó esélyed van rá, hogy változtass rajta, mert a döntéshozás képessége nem a személyiség része. A rossz döntéseknek pedig külön magyarázatuk van neurológiai szempontból, és ha ismered az okokat, akkor már egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy jobb döntéseket hozz.

„Az agyban a prefrontális kéreg felelős a jó és a rossz döntésekért – írja a neurológus –, ami azt jelenti, hogy ezt a részt kell optimalizálni az agyban, hogy jó döntéseket hozzon.”

A jó döntés azt jelenti, hogy képes vagy úgy dönteni, hogy a lehető legjobb következménye legyen a jövődre nézve. Ha a prefrontális kéreg nincs jól karban tartva, akkor jönnek az olyan elhamarkodott döntések, hogy a főnöködre borítod az asztalt mérgedben; éjjel megeszel egy egész tortát; megveszed azt a cipőt, ami háromszor annyiba kerül, mint az éves fizetésed – azaz a döntéseid a pillanatnyi hangulatodnak alávetve születnek, és nem a jövődet és jóllétedet szolgálják, tehát rossz döntések lesznek.

A jó hír az, hogy az agy e területét egyensúlyba tudod billenteni, hogy a saját érdekeidet szolgáló döntéseket hozz a jövőben. Dr. Perlmutter a következő három fő okot nevezte meg, ami miatt rossz döntéseket hozol.

Kevés alvás

Ha túl fáradt vagy, nemtörődömmé válsz. Például reggel halványan dereng, hogy zabpelyhet kellene enni, de vállat vonsz, és inkább valami cukros borzalmat lapátolsz magadba, mert már úgyis minden mindegy, mind meghalunk. Vagy ott motoszkál benned munka után, hogy csak el kellene menni sétálni egyet, mert az ülőmunka az új infarktus, és aznap maximum 200 métert tettél meg, amíg kijárkáltál kávézni meg vécére a munkahelyeden, de aztán legyintesz egy nagyot, elheversz a kanapén, és ledarálsz öt részt a sorozatodból.

dontés agy neurológus

Részlet a The Good Place című sorozatból (Forrás: IMDb)

Perlmutters szerint azért hozol ilyen, önmagadra káros döntéseket, mert a kialvatlanságtól az azonnali örömöket keresed, ha viszont többet alszol, a prefrontális kéreg aktívabbá válik, és nem engedi, hogy átvegye fölötted a hatalmat az impulzív éned.

Túl sok stressz

Az állandó stressz több egészségügyi problémát okozhat, és tökéletesen alkalmas arra, hogy a rossz döntések felé tereljen, ugyanis az agyat is károsítja. Nyilván nincs annál stresszesebb, mint ha valaki azt mondja, hogy „ne stresszelj már annyit”, úgyhogy inkább csak azt javasoljuk, hogy keresd azokat a stresszoldó technikákat, amikkel segíthetsz magadon. A legegyszerűbb megoldás a stressz ellen a testmozgás, ha pedig még a természetbe is kimész közben, biztos, hogy kisimulnak az idegeid, ettől pedig jobb döntéseket fogsz hozni.

Belső feszültség

A harmadik ok tulajdonképpen könnyedén lehet az első kettő eredménye. Ha keveset alszol, és sokat stresszelsz, akkor elkerülhetetlen, hogy nőjön benned a feszültség, ami aztán egyenesen vezet a rossz döntésekhez. A feszültség miatt a szakember szerint megváltozik a gondolkodásmódod, és csak a jelenre bírsz fókuszálni ahelyett, hogy hosszú távon gondolkodnál. Márpedig ez utóbbira van szükség ahhoz, hogy jó döntéseket hozz.

Úgy tudod tehát helyrehozni az agyadban az egyensúlyt, hogy annyit alszol, amennyire szükséged van, és megtanulod levezetni a stresszt, így csökkented a belső feszültséget, és máris sokkal okosabban fogsz dönteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top