Életmód

Lázmérőt épített a saját testébe a biohacker

A készülék segítségével így állandóan információt kap saját testhőmérsékletéről.

Ahogy a világ egyre jobban megijed a kínai koronavírustól, úgy vezetnek be egyre több országban különleges intézkedéseket, hogy kiszűrjék a betegséget terjesztő fertőzött embereket. Ezért sok helyen hőkamerákkal, máshol lázmérőkkel ellenőrzik például a repülőgépek utasait, akinél pedig magas lázat és a tüdőgyulladásra emlékeztető tüneteket tapasztalnak, azt elkülönítik alaposabb vizsgálatok érdekében.

Nem lenne szükség azonban erre az amerikai Lance R. Vick esetében: a biohacker férfi olyan hőmérőt épített a saját testébe, amely folyamatosan tájékoztatja saját „maghőmérsékletéről”. A biohackerek ugyanis többek között különféle speciális implantátumokkal próbálják feszegetni testük határait.

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

Vick például egy apró, az „érintős” bankkártyákból ismert NFC-chipet is beültetett a kezébe, mivel korábban rendszeresen elhagyta a lakáskulcsát. Ma már nincs is erre szüksége, elég csak a kézfejét hozzáérinteni a kilincshez, hogy bejusson az otthonába. De ugyanígy tudja indítani a motorkerékpárját, és így tud belépni a munkahelyére is.

Az egyik ujjbegyébe pedig egy mágneses implantátumot helyezett el, amely lehetővé teszi számára, hogy érzékelje a mágneses mezőket, így fáziskereső nélkül is meg tudja állapítani például egy vezetékről, hogy áram alatt van-e. Tervei között szerepel egy olyan idegi implantátum beépítése is, amelynek segítségével mindig pontosan tudja majd, hogy merre van észak. Állítása szerint mindkét beavatkozás minimális fájdalommal járt, egyedül akkor volt kellemetlen élménye, amikor a mágneses implantátumot tartalmazó ujját beverte egy asztallapba.

Vick a hőmérőt még évekkel ezelőtt telepítette a testébe, a Twitter-oldalán írt poszt tanúsága szerint azért, mert szerette volna elkerülni, hogy a végbelében kelljen lázat mérnie.

A biohacker azonban egy olyan szenzort használt, amelyet egyébként lovak vizsgálatára használnak, így az a vicces helyzet állt elő, hogy a megzavarodott készülék szerint testhőmérséklete –14 Celsius fok volt tegnap délután. További érdekesség, hogy Vick implantátuma egy sorozatszámot is közvetít a világba, amely egyébként az elveszett szarvasmarhák követésére használható, a férfi helyzetét így követni lehet a hasonló rendszerekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top