Életmód

Ennél egyszerűbben nem lehet gyümölcshöz jutni

Alma, szeder és áfonya terem majd Koppenhága parkjaiban, a gyümölcsből pedig bárki szedhet. Egészségesebb életmód, tisztább levegő, mi kell még?

Azt, hogy naponta öt adag friss gyümölcsöt vagy zöldséget kellene fogyasztanunk fejenként, szinte mindenki tudja, ám csak kevesen tartják be. A szakértők tapasztalatai szerint vannak, akik még egy hét leforgása alatt sem eszik meg az ajánlott napi mennyiséget, aminek hosszú távon káros következménye lehet az egészségre.

Dániában nem akarják a véletlenre bízni a gyümölcsfogyasztást, ezért Koppenhágában sok-sok gyümölcsfát és bokrot ültetnek, amikről aztán bárki ingyen falatozhat. Ennek az örvendetes kezdeményezésnek nemcsak az a célja, hogy hozzájáruljanak a dánok egészséges(ebb) táplálkozásához, hanem az is, hogy a faültetéssel javítsák a levegő minőségét.

A terv az, hogy miután a gyümölcsök megértek, bárki szedhet és ehet belőlük, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Ez a nagyszerű lehetőség nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekek számára természetessé váljon a gyümölcsfogyasztás, hiszen így sokkal izgalmasabb formában juthatnak hozzá, mintha egy szupermarketben tennék a kosarukba. A parkban sétálva, vagy a barátokkal piknikezve, netán a buszra várva bárkinek megjöhet a kedve az érett gyümölcsök láttán, és nem is kell magát visszafognia, hiszen a kezdeményezésnek pont az a lényege, hogy mindenkinek jusson a friss gyümölcsből. Tisztára, mint Szathmáry Sándor Kazohiniájában, ahol magától értetődik, hogy az út mellett azért terem gyümölcs, hogy bárki csillapíthassa az éhségét. 

Azért ültetnek gyümölcsfákat Koppenhágában, hogy mindenki falatozhasson róluk kedvére (Fotó: Pixabay)

Koppenhága minden kerületében ültetnek majd a gyümölcsfákból és -bokrokból, leginkább parkok, sportpályák és játszóterek közelében érdemes majd keresni őket, de lényegében bárhol szívesen gazdagítják gyümölcsössel a tájat a kezdeményezés kiötlői, ahol erre elegendő hely áll rendelkezésre. Amellett, hogy a fák jelentősen javítják a városképet, és az élővilágot is sokszínűbbé teszik, a dánok egészségét is szolgálják.

Vegyünk róluk példát

Nálunk, Magyarországon nem mindenki fogadja kitörő lelkesedéssel, ha azt látja, hogy az utca embere az otthona közelében termő gyümölcsfáról csemegézik. Bosszankodás ide vagy oda, a felháborodás nem helytálló, ezt a hir6.hu megkeresésére egy jogi szakértő tökéletesen összefoglalta: „Többé-kevésbé egyértelműnek tűnik, hogy a fa azé, akinek a területén nő, ahol gyökeret vert. Mivel a kerítésünkön kívüli terület nem a miénk, így hiába ápoljuk, gondozzuk lelkiismeretesen az ott lévő növényeket – jogot nem formálhatunk rájuk. Ezek a növények közterületen (az önkormányzat területén) találhatók – tehát az önkormányzat tulajdonát képezik.”

A helyzet persze sokkal egyértelműbb akkor, ha az önkormányzat maga áll bele a gyümölcsfák ültetésébe, és egyértelművé teszi, hogy a termés mindenkié. Reméljük, hamarosan itthon is ihletet és kedvet kapnak hozzá a helyhatóságok, hogy ilyen módon javítsák a településen élők egészségét. Végül is a füves, bokros, virágos közterületeket is gondozni kell, így mindenhol megvan a szükséges szakértelem és apparátus. 

Egészségvédelem, környezetvédelem

A gyümölcsfák ültetésével a koppenhágai vezetésnek nem titkolt szándéka az is, hogy a felnövekvő generáció figyelmét a környezetvédelemre irányítsák, azt remélik ugyanis, hogy a természet ajándékát látva nagyobb megbecsülést kapnak majd a fák és a növények. Dániában egyébként nagy becsben tartják a gyümölcsfákat, és szívükön viselik a környezetvédelmet, úgy gondolják azonban, hogy a mai fiataloknak még nagyobb energiát kell majd a környezettudatosságba fektetniük, ha szeretnék megóvni a Földet.

Dániában senki nem néz rossz szemmel azokra, akik a parkokban vagy az erdőkben nekiállnak szüretelni, náluk bevett szokás, hogy a közterületen termő gyümölcsök mindenkit megilletnek, így bárki ehet belőlük. Mindezt annyira komolyan gondolják, hogy egy ingyenes mobilapplikációt is létrehoztak. Ez a Vild Mad, aminek a neve nagyjából vadon termő ételt jelent –

az alkalmazásnak köszönhetően a dánok és az országba látogató turisták folyamatosan tájékozódhatnak arról, hol szedhetnek maguknak friss gyümölcsöt a tartózkodási helyük közelében.

Itt termelői piacokról, biogazdaságokról is kaphatnak információt, de recepteket és környezetvédelemmel kapcsolatos tippeket is megosztanak az érdeklődőkkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top