Életmód

Sokkoló adatok derültek ki a gyerekek telefonhasználati szokásairól

A gyerekek több mint fele alvás közben sem válik meg az okostelefonjától.

A kifejezetten gyerekekhez kötődő kutatásokra specializálódott Childwise felméréséből derül ki, hogy hét év az az átlagéletkor, amikor a legtöbb gyerek megkapja az első okostelefonját.

A több mint kétezer, 5–16 év közti gyerek megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderült, hogy a készülékek hamar központi szereplővé válnak a kicsik életében: a válaszadók 39 százaléka azt mondta, ma már nem tudna élni a telefonja nélkül. Ami az életkort illeti, a megkérdezettek 53 százaléka hétéves korában jutott hozzá az első készülékéhez.

A gyerekek naponta átlagosan 3 óra 20 percet töltenek a telefonjukon üzenetküldéssel, játékkal és internetezéssel – érdekesség, hogy a Childwise információi szerint ez az időtartam valamelyest csökkent a tavalyi évhez képest.

A legtöbb gyerek naponta három óránál is többet tölt a telefonjával (Fotó: Profimedia)

A fiatalok számára az okostelefon jelenti az első számú kaput az internet felé, 11 éves korukra pedig a gyerekek 90 százalékának már ott lapul a zsebében az okostelefon.

Hogyan tudnék élni nélküled?

A Childwise kutatása rámutat, hogy a fiatalabb generációk tagjai milyen mértékben váltak a készülékek rabjaivá: a feljebb említett 39 százalék 6 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. A legjobban a 15–16 évesek aggódnak amiatt, hogy bármennyi időre is nélkülözniük kellene a telefont. Ha a készülék fizikailag velük is van, 42 százalék így is folyamatosan aggódik, hogy a telefon lemerül, míg 44 százalék fogalmazott úgy, hogy kényelmetlenül érezné magát olyan helyen, ahol nincs térerő vagy mobilnet-lefedettség.

„Attól a pillanattól fogva, hogy a gyerek megkapja a saját telefonját, a szülők számára nagy kihívást jelent, hogy monitorozzák az online tevékenységét, azt, hogy mihez fér hozzá az interneten – magyarázta a BBC-nek Simon Legett, a Childwise kutatási igazgatója. – Ez a technológia annyira privát, hogy a legtöbben szó szerint a szívükön viselik a telefonjukat.”

Tavaly karácsony előtt külön cikkben foglalkoztunk a kérdéssel, hogy jót tesz-e a szülő, ha a gyereknek okostelefont vagy táblagépet ajándékoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top