Életmód

Szagtalanító, súrolószer, tápanyag a földnek – mi lehet ez a szuper anyag?

Vétek a kukába hajítani, mert ezerféleképp újrahasznosítható: szolgálhatja a szépségedet, bevetheted a takarításnál, de a kertben vagy a teraszon is hasznát veheted.

Azt, hogy a kapszulás kávéfőzők használata enyhén szólva sem környezetkímélő, mindenki tudja, aki kicsit is használja az eszét. Aki környezettudatosabb megoldást keres, annak a hagyományos kávéfőzők használata ajánlott. Ezt erősíti meg Berencsiné Berényi Tímea barista, az egyik hazai online kávéwebáruház ügyvezetője még akkor is, ha ezzel kicsit maga ellen beszél, hiszen ők is árulnak kapszulás kávét. 

Lefőzés után is kincset ér (Fotó: flockine / Pixabay)

„A kapszulák újrahasznosítása, sőt szelektív gyűjtése igen macerás dolog, elég fanatikusnak és időmilliomosnak kell lenni hozzá, hiszen egy részük fém, egy részük műanyag, egy részük papír, és pluszban ott a zacc is. Az áttörést hozó, igazi megoldás az lenne, ha a nagy kapszulagyártó cégek lebomló alapanyagokból készítenék a kapszulákat, de véleményem szerint ez nem fog megtörténni, egyszerűen azért, mert nincs rá elegendő kereslet. Aki kapszulás kávét fogyaszt, néhány elenyésző kivételtől eltekintve lazán kidobja a kommunális szemétbe az elhasznált kapszulát, nem érdekli, hogy mi lesz a sorsa. Mivel ők vannak döntő többségben, és ez a kereslet bőven kielégíti a kávés cégek bevételi szükségletét, egyszerűen nem éri meg alternatív megoldásokba pénzt fektetniük” – mondja a szakember, aki szerint a környezetvédelemmel kapcsolatban a mostaninál sokkal hitelesebb és szélesebb körben elterjedt lakossági tájékoztatásra lenne szükség.

Ha tehát maradnál a hagyományos kávéfőzésnél, vagy a fentieket olvasva inkább visszatérnél hozzá, mutatunk néhány klassz ötletet, mit kezdj a kotyogós kávéfőzőben vagy a klasszikus kávégépben maradt zaccal!

Könnyebb vele a takarítás

A makacs szennyeződéseket könnyen eltávolíthatjuk kávézaccal. Akár a tűzhelyre égett maradványoknak is búcsút inthetünk vele: csak rászórjuk a foltokra, egy benedvesített puha ronggyal áttöröljük, és úgy fog működni a zacc, mint egy természetes súrolószer. Ha ez nem lenne elég, használj szivacsot a rongy helyett, a hatékonyabb zsíroldáshoz pedig a natúr folyékony szappan járulhat hozzá.

A még kissé nedves kávézaccal a kályhát is kitisztíthatod, ha szeretnél megszabadulni a lerakódott hamutól. Amolyan kedvező mellékhatás, hogy a kávézacc a kellemetlen szagokat is magába szívja, így még hasznosabb segítőtárs lehet a takarítás során.

Igazán nagy bosszúság, ha a fából készült bútorok felületén karcok keletkeznek. Ilyenkor érdemes egy próbát tenni a kávézaccal, ami sokat javíthat a helyzeten, főleg akkor, ha a bútor sötét színű: egy kiskanálnyi kávézacchoz keverj annyi langyos vizet, hogy sűrű pasztát kapj, majd dörzsöld be ezzel a sérült részt – ez a natúr polírpaszta.

Búcsú a kellemetlen szagoktól

A használt kávézaccból még autódezodor is készülhet: borítsd konyhai papírtörlőre, és hagyd kiszáradni. Ezután tedd egy kis tüllzsákba, és akaszd fel az autóban. A kávézacc magába szív minden kellemetlen szagot, ami különösen jól jön, ha dohányzol vagy olyan utast fuvarozol, aki szeret füstölni.

Nemcsak a kávézacc, hanem az instant kávé is remek szagtalanító, hasznát vehetjük például a hűtő, a cipős szekrény, a spájz vagy épp a pince szagtalanításához. Elég, ha egy kis üvegbe kanalazol a kávézaccból vagy a porkávéból, és hagyod, hogy tegye a dolgát.

A kezedről is könnyen eltüntetheted a kellemetlen szagokat, például ha halat vagy hagymát szeleteltél. Hogy a kezed mielőbb újra illatos legyen, nedvesítsd be, és dörzsöld át alaposan kávézaccal. Azután öblítsd le, és ha szükséges, natúr szappannal is moss kezet!

Szépülj kávézaccal

Első hallásra talán furcsa, mégis igaz, hogy a kávézacc még a narancsbőrrel folytatott küzdelemben is hasznodra válhat. Keverd össze a megmaradt kávézaccot, ugyanannyi barna cukrot, és annyi kókuszolajat, hogy kellően nedves legyen. Az így kapott radírral masszírozd át zuhanyozás előtt az érintett testrészeket, majd langyos vízzel öblítsd le. Nem véletlen, hogy sok méregdrága feszesítő kozmetikumba kerül koffein!

Ha otthon pedikűrözöl, lábradírként is használhatod a kávézaccot, méghozzá igen egyszerűen: a kávézacchoz adj annyi olívaolajat, hogy sűrű pasztát kapj, és ezzel dörzsöld át a lábfejedet, sarkadat. Bőrpuhító hatását már az első alkalom után érezni fogod!

Egy hosszú nap után felélénkíti a fáradt lábakat a kávézaccos lábfürdő: langyos vízben keverj el egy kávéfőzésből megmaradt zaccot, csepegtess hozzá öt-hat csepp levendula- vagy borsmentaolajat, és áztasd benne 10-15 percig a lábadat. Mielőtt kivennéd, kicsit masszírozd át kávézaccal, így a bőröd is puhább lesz!

Kertbe vele!

Azok a virágok, amelyek kedvelik a savas közeget, örömmel fogadják a kávézaccot is a virágföldben. Ilyen a rózsa, az azálea, a rododendron, az örökzöldek vagy például a kamélia. Nyilván nem kell hegyekben felhalmoznod a földjükön, hiszen már kisebb mennyiséggel is boldoggá teheted a virágokat!

A hangyák nem lelkesednek a kávéért, ezért ha szeretnéd őket távol tartani vagy kiűzni az otthonodból, szórj egy kis kávézaccot a bajkeverők útvonalára. Sokkal barátságosabb ez, mint hangyairtót használni, ráadásul biztonságosabb is, ha kisgyerek vagy kutya, macska is van a háznál.

A hangyák mellett a csigák sem lelkesednek a kávéért, ezért ha a veteményes szélére szórsz belőle, jelentősen csökkentheted az esélyét annak, hogy kárt tegyenek a növényeidben. (Tudtad, hogy a csigák legalább ennyire utálják a hamut is?)

A kávézaccot azért is kár a szemétbe dobni, miután elkészült a feketéd, mert káliumban, foszforban, rézben és magnéziumban gazdag, és kissé savas kémhatásúvá is teszi a talajt, aminek akár a komposztban is hasznát veheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top