Életmód

Ha nő vagy, a fizetésed attól is függ, mennyire szeretnek a kollégáid

Gondoltad volna, hogy a saját előmeneteledet akadályozod a munkahelyen, ha nem figyelsz arra, mennyire kedvelnek a kollégáid?

Bár az teljes képtelenség, hogy mindenki szeressen, és nem is jó, ha erre törekszünk egyfolytában, de érdemes odafigyelni a munkahelyen az íratlan csoportszabályok betartására, mert a szerethető kollégáknak akár még a fizetése is jobb lehet.

Az Economic Journal szaklapban publikált tanulmány szerint attól is függ, milyen feladatokkal bíznak meg a munkahelyen, hogy mennyire pedálozunk azért, hogy a kollégák szeressenek minket. A dolog érdekessége az, hogy ez a probléma főleg a nőkre vonatkozik, ugyanis a férfiaknál nem találták a kísérlet közben azt, hogy bármilyen hatással lenne rájuk a szerethetőség. Ez azt jelenti, hogy egy férfinak mindegy, hogy a férfi kollégája mennyire illeszkedett be a csoportba, csak a tényleges tudás érdekli, amikor pozícióról vagy fizetésről kell dönteni.

Nem így a nők esetében: a kísérlet szerint egy férfi sokkal jobban tud együttműködni olyan nővel, aki szerethető (ebben az esetben ez annyit jelent, hogy megfelel a szűk, munkahelyi csoport elvárásainak). „A szerethetőség a nők esetében igenis számít a munkahelyi kapcsolatokban – mondta el Leonie Gerhards, a kutatás vezetője –, a férfiaknál pedig akkor lép előtérbe, ha nővel kell dolgozniuk.”

kolléga szerethetőség munkahely

Fotó: Unsplash

A végkövetkeztetés tehát az, hogy egy nőnél a férfiak és a nők is azt nézik, mennyire szerethető, mennyire illeszkedik a csoportba az a kolléga, akivel együtt dolgoznak, a férfiaknál pedig csak akkor számít ez, ha nő kerül melléjük.

Ezek az eredmények arra mutatnak rá, hogy a nők alacsonyabb fizetéséért és alacsonyabb pozícióiért valószínűleg a szerethetőségi faktor is felelős. Bár nyilván arra kellene fejlődnie minden cégnek, hogy ne a személyes benyomások alapján szülessen döntés a fizetésekről és a posztokról, hanem a szakmai tudást figyeljék a férfiak és nők esetében is, ez egyelőre fikció.

A kutatók külön kiemelik: semmiképpen nem azt akarják üzenni ezzel az eredménnyel a nőknek, hogy azon kell dolgozni, hogy minél többen szeressenek a munkahelyen, mert az sem vezet jó eredményre a lelki egészség szempontjából. Inkább a munkáltatók figyelmét akarják felhívni arra, hogy ez egy olyan hiba a rendszerben, ami sürgős javításra szorul, hogy ne a szerethetőség, hanem a tudás alapján kapják meg a férfiak és a nők ugyanazt az elbírálást, fizetést és pozíciót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top