Életmód

A kutyások kétszer annyit költenek a kedvencükre, mint a macskások

Egy háziállat nem olcsó dolog, de egy új tanulmány szerint a kutyák kicsit drágábbak, mint a macskák.

Van egy macskám, már ő sem olcsó mulatság, ha csak az átlagos ellátását nézzük, mint étel, alom, játék, kaparófa, vagy épp egy macskaágy, amire aztán feltétlenül szüksége van, és soha nem fekszik bele. De a gazdák ilyenek: majdnem mindent megvesznek a háziállataiknak, sőt a kutyások egy kicsivel még tovább is nyújtóznak a költségek terén, mint a macskások.

Egy amerikai felmérés szerint egy háziállatra élete során nagyjából 25 ezer dollárt, azaz majdnem 8 millió forintot költ a gazdája, de akinek kutyája van, az jóval többet is hajlandó kiadni a kedvencéért. Az új kutatásban azt találták ugyanis, hogy a kutyákat jobban kényeztetjük, mint a macskákat, ennek pedig a költségvonzata is nyilván nagyobb. És itt nemcsak arra kell gondolni, hogy minőségi ételt vagy csicsás, drága fekhelyet vesz a gazda a kutyának, hanem arra is, hogy sokkal több pénzt áldoz arra, hogy a kutya egészséges legyen, és életben maradjon.

kutya macska pénz

Fotó: Unsplash

Collen Kirk, a tanulmány vezető szerzője szerint ez azért van, mert a kutyások érzelmileg jobban kötődnek a kutyájukhoz, hajlamosabbak gyerekként kezelni az állatot, így aztán a végletekig küzdenek az életéért, ha megromlik az egészsége. Pont ahogy a gyerekkel is tennék. A macskások is szeretik a macskájukat, de nem emelik emberi szintre, hanem háziállat marad a családban. A szakember szerint a kutyákhoz való kötődésben az is benne van, hogy egy kutyát lehet irányítani, és ha az ember valaki felett át tudja venni az irányítást, akkor az erős pszichológiai kapcsolódást jelent. Azt talán mondani sem kell, hogy ezzel ellentétben egy macskát nem lehet irányítani, örülhetsz, ha álmodban nem szaggatja le az arcod, ha esetleg véletlenül ellentmondanál neki.

A tanulmány szerint az összeg, amit a háziállat egészségének megőrzésére szánnak a gazdák, akár a kétszerese is lehet kutyánál, mint macskánál, de csak abban az esetben, ha olyan a kapcsolatuk a kutyával, hogy ők irányítják az állat viselkedését. Ha ez a kontroll nincs jelen, akkor nincs különbség macskás és kutyás pénzköltés között, amikor az állat életéről van szó.

Kirk szerint azért ez sem fekete vagy fehér téma, hiszen vannak a macskák között is bőven szolgalelkűbbek, és egy kutya is lehet épp olyan makacs, mint egy macska. Ettől a tanulmánytól függetlenül azt javasoljuk, mindenki vigyázzon a saját háziállatára, legyen az kutya, macska, hörcsög vagy görény. Mert az ő életük is értékes, akár tudjuk irányítani őket, akár nem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top