Életmód

„Sose cipeljetek negatív gondolatokat magatokkal” – 101 évesen elhunyt a világ legidősebb jógaoktatója

Öregedésről, elfogadásról és negatív gondolatok mérgező hatásáról adott leckéket a világ legidősebb jógaoktatója, aki 101 évesen örökre lehunyta szemeit.
Tao Porchon-Lynch

Alig volt féléves, amikor elveszítette édesanyját, és mivel édesapja nem tudta a munkája miatt felnevelni, így Tao Porchon-Lynch a rokonaihoz került. Összetartó, szeretetben élő családban nőtt fel, és rengeteget utaztak. Nyolcéves volt, amikor beleszeretett a jógába, és egészen haláláig aktívan gyakorolta aztán. „Kislány voltam, amikor Indiában a tengerparton megláttam egy csapat fiút, akik őrült gyakorlatokat végeztek. A nagynéném azt mondta nekem, hogy lányként a jóga nem nekem való. Azonban én meg akartam csinálni ezeket a mozdulatokat, és azt mondtam neki: ha fiúk meg tudják csinálni, akkor én is! Azóta a jóga lett a szerelmem.” Tao Porchon-Lynch nemcsak a jógát szerette, de a jó bort, és a táncot is. Öt évvel ezelőtt még az America’s Got Talent versenyben is indult, mint a világ legidősebb szalontáncosa. Hitt abban, hogy a mozgás nemcsak a testet, de a lelket is formálja. „A jóga segíti azt a törekvésemet, hogy közelebb kerüljek önmagamhoz” – mondta alig három éve a jógaguru.

Nagyanyáink is úgy tartották, hogy nem szabad ellustulni, és délig várni a keléssel. Ezt vallotta Tao is, aki mindennap hajnal ötkor már ébren volt, és pontban 8:30-kor kezdett el jógázni. Amikor az órájára járó fiatalok arról kérdezték, honnan van mégis ennyi energiája, azt felelte, hogy természetesen a jógából. Úgy vélte, hogy elsődlegesen nem a különböző mozdulatokban, hanem a helyes légzés elsajátításában van a titok. Nem adott teret a stressznek sem. „Sose cipeljetek negatív gondolatokat magatokkal, mert azok egyenesen a testetekbe, a sejtjeitekbe szivárognak majd, és megbetegíthetnek” – mondta korábban.

Abban is hitt, hogy a korunk egy egyszerű szám, s nem az határozza meg, hogy képesek vagyunk-e elérni a céljainkat. „A gondolatok ereje sokkal erősebb, mint az bárki hinné” – vélekedett egy beszélgetés alkalmával. Nem hitt az öregedésben, s ezt más módon is a világ tudtára adta. „Nézzük csak meg a természetet. Még a fák is egyre szebbek lesznek, ahogy múlik az idő!” Tao nem hagyta, hogy eluralkodjon rajta a letargia, azt mondta, mindig úgy kel ki az ágyból, hogy az lesz élete legjobb napja, s eszerint is töltötte a napjait.

 „Sok tanítványom mondja azt, hogy megváltoztattam az életét. Holott semmit sem tettem, csak megtanítottam őket helyesen lélegezni. A belső harmóniájukat ennek segítségével pedig már ők teremtették meg” – vélekedett három évvel ezelőtt a jógatanár, akitől több ezren búcsúztak el a különböző közösségi oldalakon. „Addig fogok jógát tanítani, amíg lélegzem. Aztán elrepülök egy másik bolygóra…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top