Életmód

Rovarzsírból készül a környezetbarát gofri, hamarosan már csak ezt ehetjük

A tudósok szerint a rovarzsír használata olcsó alternatívája a tejtermékeknek.

Környezetbaráttá változtatták a belga gofrit a Ghenti Egyetem kutatói, akik azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A kutatók a fekete katonalégy lárváit beáztatták egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.

Fotó: illusztráció, iStock

Fotó: illusztráció, iStock

„A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fenntarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához” – magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.

 (MTI)

 

Olvass még a rovarevésről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top