Életmód

„A gyerekeink olyan állásokban fognak dolgozni, amik ma még nem is léteznek”

„Miért is járunk iskolába?”

Tedd fel ezt a kérdést bárkinek ebben az országban, és meglepődsz a válaszokon. A diákok közül feltehetően sokan tárják majd szét karjaikat és mondják azt, hogy igazából gőzük nincs. Ezen gyerekek kissé fáradt szülei lehet, majd azt mondják, azért, hogy aztán esténként együtt kelljen bíbelődni a Toldi felett, vagy családi válságstábot hívni a mateklecke kapcsán. Más, motiváltabb szülők pedig azt mondanák, az iskolában a gyerek az életre tanul: hogy aztán sikeres felnőtt váljon belőle és nekik bizony, fontosak a jegyek és a dolgozatok, meg a továbbtanulás – az aztán az igazán nagyon fontos. 

Miért is járunk iskolába? – ez az első kérdés, amellyel Duda Ernő, Magyarország legnagyobb független biogyógyszerészeti vállalatának alapító tagja, elnök-vezérigazgatója kezdi TEDx előadását, és ő is valami hasonló választ ad a kérdésre. Azért járnak iskolába a mai fiatalok, hogy később majd jó munkahelyeken dolgozni tudjanak, ahol megteremthetik saját egzisztenciájukat.

Ezen túl viszont azonnal robog felénk a kérdés: de mit és hogyan tanuljanak a mai gyerekek? Azok a mai gyerekek, akik feltehetően tíz-húsz év múlva olyan munkaerőpiacon találják magukat olyan szakmákkal körbevéve, amelyekről mi ma még azt sem tudjuk, eszik-e vagy isszák azokat. 

Vajon mennyit ér az iskolában elsajátított tudásanyag az ő jövőjükre nézve? Vajon hogyan lehet valamelyest felvenni a tempót az idővel, amely technológiai tekintetben annyira rohan, hogy alig győzzük követni? Vagy ha az oktatás képtelen felvenni ezt a sebességet, legalább képes lehet-e arra, hogy valamelyest mögötte kullogjon? Mit jelent az, hogy a mai cégek kezdenek rájönni arra: nem feltétlenül a diploma jelenti a megszerzett tudást vagy a gyakorlati képességeket. 

Végtelenül összetett és gondolkodásra sarkalló téma ez, amihez Duda Ernő előadását ajánljuk megtekintésre, ami 2019. október 5-én hangzott el Szegeden. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top