Életmód

Az orvos ezzel a szerrel fertőtleníti a rendelőt a koronavírus ellen

Nem a boltokban drágán kapható csodatiszítószerektől lesz koronavírustól mentes a lakás, hanem egy gyógyszertárban beszerezhető szertől.

A koronavírusról napról napra több információ derül ki, ami óhatatlanul maga után vonja azt az igényt, hogy a védekezésről is minél többet tudjunk. Mivel már az is kiderült, hogy inkább felületeken keresztül terjed, nem a levegőben, ezért a fertőtlenítés az, ami leghatékonyabb lehet a megelőzésben, így aztán különösen fontossá vált az otthonunk tisztán tartása is.

Az első dolgunk mindig a kézmosás legyen

Amikor a takarításról kérdeztem egy orvos-asszisztensként dolgozó ismerősömet, hogy mit javasol azoknak, akik hatékonyan szeretnék fertőtleníteni az otthonukat, az volt az első mondata, hogy mindenképp alaposan mossunk kezet, amint hazaérkezünk. Nyugodtan használhatunk ezekben az időkben szappan helyett olyan keveréket, amit a gyógyszerész is javasolt: kétharmad gyógyszertári alkohol és egyharmad háromszázalékos hidrogén-peroxid elegyét tegyük a szappanadagolóba. Ha ugyanis nem mossuk le az utcán összeszedett koszt a kezünkről, akkor hiába takarítunk megszállottan, újra visszafertőzzük a felületeket, amint az utcás kezünkkel hozzájuk érünk.

koronavírus fertőtlenítés takarítás

Nincs szükség csodaszerekre a koronavírus ellen (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

A takarításhoz sem kellenek csodaszerek, nem muszáj felvásárolni az összes méregdrága készítményt, amit a boltokban árulnak. Ahhoz, hogy tényleg fertőtlenítsük és vírusoktól mentessé tegyük az otthonunkat, elég a gyógyszertárba ellátogatni és Izopropil-alkoholt vásárolni, amit aztán egy üres szórófejes flakonba – de kapható eleve pumpás kiszerelésben is – teszünk és ezzel tisztítjuk meg otthon a kritikus felületeket:

Mi is Izopropil-alkohollal fertőtlenítjük a rendelőt. 30 perces áztatás mindent lepusztít a sebkezeléshez használt cuccokról is.

Ne csak otthon, az irodában is fertőtleníts!

Az orvos-asszisztens arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az otthonunkban van szükség a fertőtlenítésre, hanem a munkahelyen is legyünk észnél, és azokat az asztalokat, eszközöket is tisztítsuk napi rendszerességgel a vírusos időszakban, melyekkel gyakran érintkezünk. Érdemes tehát az irodába is bekészíteni egy Izopropil-alkohollal töltött flakont, és munka előtt áttörölni vele az asztalunkat, billentyűzetet, és minden olyan felületet, amit többen is használhattak előttünk. Használata után egy vizes törlés is szükséges, mert nagy mennyiségben azért nem tesz jót a bőrünknek.

A szakember szerint pánikra nincs ok, kerüljük el a tömeget és lehetőleg ne fogdossunk olyan tárgyakat, amiket ezer ember fogott meg előttünk, de ha mégis, akkor a fertőtlenítéssel jó eséllyel elejét vehetjük a fertőzésnek.

Friss hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top