Életmód

Öregszik a vaginánk is, hurrá!

Nem elég, hogy az idő múlása látszik az arcunkon, a bőrünkön, a mellünkön, még a vaginánk is elveszti fiatalosságát. A rózsaszínű szeméremajkak egyre sötétebb barnákká válnak, a hüvely egyre rugalmatlanabb és szárazabb lesz. A jó hír, hogy lehet változtatni rajta, meg van mentve a haza!

Többek között a vagina öregedésére, a hüvelyi atrófia kezelésére használják az intimlézert, és ma már egyre több mindenkitől lehet hallani, azt a bizarr kifejezést, hogy kipróbálták a „lézerezést alul”. Utánajártunk, hogy mire is jó pontosan ez a kezelés, amit egyébként a társadalombiztosítás nem támogat. Mint kiderült, az intimlézert használják még az inkontinencia kezelésére, a méh vagy hüvelyfal süllyedésére, hüvelyszűkítésre, valamint esztétikai célokra is, hogy az intim terület visszanyerje fiatalos „kinézetét”, „rózsaszínes báját”.  

Barnuló szeméremajkak, száraz hüvely

Nyilván nem új információ, hogy az emberi test öregszik, de valahogy soha nem gondolunk bele, hogy bizony, még a vaginánk is. Főképp negyven év felett figyelhető meg, hogy a szeméremajkak bebarnulnak, az intimszőrzet őszül, valamint egyre ritkább lesz. Ez „csak” a hiúságunkat és az egónkat zavarja. Az esetleges lelki törésen kívül más gondot nem okoz. Ennél a pontnál kinek nem jut eszébe a Szex és New York egyik epizódja, amikor Samantha kiakad a bugyi alatt megbújó ősz hajszál miatt…

Viszont az öregedéssel együtt járó, a hüvelyben történő változások számos komolyabb problémával is járhatnak. Ennek kiváltó oka a megváltozott hormonháztartás, pontosabban az ösztrogénszint csökkenése. Az ösztrogén a kor előrehaladtával csökken a szervezetben, ez egy természetes folyamat! Viszont van, aki számára a velejáró tünetek igencsak kellemetlenek.  Lényegében arról van szó, hogy a nemi szerv szövetei idővel elvesztik a feszességüket, hidratáltságukat, a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik. Ennek következménye hüvelyszárazság, viszketés, vizeletcsepegés, égető érzés. Mindez elég kényelmetlen, ráadásul a hüvelyszárazság a szexuális életre is negatív hatással van, konkrétabban szólva: fájdalmassá válik az együttlét.

Idővel az intim terület bepigmentálódik; magyarul, bebarnul, sötétebb színű lesz (Fotó: Getty Images)

Idővel az intim terület bepigmentálódik; magyarul, bebarnul, sötétebb színű lesz (Fotó: Getty Images)

Szülés után nem marad minden ugyanolyan….

A baba születése után megváltozik a bőr, a kötőszövet állaga, számos esetben a hüvely is tágasabb marad, ami csökkenti a szexuális élvezetet. Ez az időszak amúgy is próbára teszi a legerősebb kapcsolatot, szeretkezés nélkül pedig még inkább gyenge lábakon áll a szerelem… Az intimlézert egyre több kismama veszi igénybe, ugyanis hatására hüvelyfal tónusa fokozódik, vízmegtartó képessége javul, ezért a hüvely szűkítésére, feszesítésére is használják.

„Az egy érdekes kérdés, hogy mi az, hogy túl szűk vagy tág valakinek a hüvelye – magyarázta Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász –, hiszen gondoljunk bele, hogy egy négykilós gyerek szépen kijön a szülőcsatornán, és a legtöbb esetben magától regenerálódik a hüvely. A fiatalok, huszonévesek esetében kifejezetten gyorsan, könnyen. Ha valakinek a szülés utáni változás nem okoz gondot, akkor nincsen semmi teendő. Az intimlézert én elsősorban a hüvely szűkítése, a hüvelyszárazság és vizelettartási zavar miatt ajánlom, és általában negyven év feletti nőknek, amikor már a hüvelytorna nem elég. Az eljárást háromszor ismételjük meg, és nincs olyan, hogy valaki túl szűk lesz; hiszen érezni fogja, mi a helyzet az első, második kezelés után.”   

Kati negyvennyolc éves, a szülés utáni megmaradt hüvelytágasság miatt próbálta ki az intimlézert. „Zavart, hogy két gyerek után már nem vagyok ott alul olyan, amilyen voltam. Ez meg nyilván érződik a szexben is, hát hogyne érződne… Nem a férjem miatt csináltattam ezt meg, vele már ezer éve nem szexeltünk. Elváltunk, lett egy új szerelmem, új életet kezdtem, és hosszú idő után megint volt szexuális életem. Egyszerűen ki akarom élvezni a szexet. Nekem teljesen bevált az intimlézer, örülök, hogy nem sajnáltam erre a pénzt. Régen a férjemmel süteményezni jártunk, most szexelek.

Esztétikai okokból – legyen szép rózsaszín minden megint?

A lézerkezelést egyre többen választják, használják azért is, hogy az intimterület újból fiatalos legyen. Ugyanis idővel az intimterület bepigmentálódik; magyarul, bebarnul, sötétebb színű lesz, valamint a kis- és nagyajkak petyhüdtebbek, lógnak, nem érnek össze. A lézersugár pedig finoman lehámlasztja a kis- és nagyajkak felső bőrrétegét, a sejtek ott újraképződnek, így megfiatalodik a bőr. Utánakérdeztünk, hogy valóban szép, pink színt kapunk a kezelés után, és azt találtuk, hogy semmilyen garancia nincs arra, és nem is ígéri sehol senki, hogy majd megint rózsaszín és pihe-puha lesz a nemi szerv.

„Az eljárást elsősorban betegségek kezelésére találták ki és nem kizárólag esztétikai okból. Az öregedés – így a vagina öregedése is, a szeméremajkak színének megváltozása – nem orvosi panasz. Az élet természetes velejárója. Orvosi szempontból nem igényel semmilyen kezelést. Természetesen nőként megértem, hogy a test öregedésének változása sokak számára kihívást jelent. Ha valaki úgy érzi boldogabbnak, teljesebbnek az életét, hogy az intimterület újból fiatalosabb, akkor menjen el egy kezelésre. A praxisom során azzal találkoztam, hogy tíz esetből egyszer kérik ezt a kezelést szépészeti célból. Van, akinél kevésbé látszik az eredmény, van, akinél jobban. Ez attól is függ, kinek, hogyan reagál a teste a kezelésre. De még egyszer kihangsúlyoznám, az intimlézer nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi eljárás. Illetőleg van egy úgynevezett kraurózis atrófia nevű betegség is, amikor a külső nemi szerv bőrének látható szárazsága mellett egy égető, viszkető érzés is jelentkezik, ez már egészségügyi probléma.” 

Ha valaki úgy érzik boldogabbnak, teljesebbnek az életét, hogy az intimterület újból fiatalosabb, akkor menjen el egy kezelésre (Fotó: Getty Images)

Ha valaki úgy érzi boldogabbnak, teljesebbnek az életét, hogy az intimterület újból fiatalosabb, akkor menjen el egy kezelésre (Fotó: Getty Images)

„Elmentem táncolni, és kicseppent a vizelet”

Andi 52 évesen, inkontinenciagondok miatt választotta az intimlézert: Tényleg semmi különös nincs a kezelésben. Speciel az éves nőgyógyógyászati rákszűrés sokkal kényelmetlenebb, az intimlézernél egy kis bizsergést lehet érezni csupán. A kozmetikusnál minden hónapban ott ülök egy órát az arckezelés miatt, az sokkal fárasztóbb. Plusz én úgy voltam vele, hogy ha abba belefektetem az időm és energiám, akkor az intimlézerbe miért ne? Arról nem is beszélve, hogy már sokkal régebben megcsináltam lézeres szőrtelenítéssel a lábam, meg a hónaljam… az intimlézer sokkal kisebb ügy volt azoknál. Ráadásul ezt muszáj is volt, mert baromi kellemetlen tud lenni, hogy elmész táncolni és hirtelen, hopp, kicseppen a vizelet…”

Azt nem árt tudni, hogy első lépésként, a legelső körben egy nőgyógyászati konzultáción kell részt venni, ahol a szakorvos kikérdezi a pácienst. Ez egy „állapotfelmérésnek” felel meg leginkább, ahol az orvos eldönti, hogy az illető számára valóban megfelelő-e a kezelés. Például a vizelettartási zavaroknak számos oka lehet, gerincsérv, urológiai problémák stb., tehát nem minden esetben segítség a kezelés. Ha minden rendben, akkor időpont-egyeztetés után a választott orvos elvégzi a „lézerezést”, ami negyed óra, aztán intézhetjük tovább a napunkat.

„Ez egy egyszerű eljárás, az arcbőr fiatalításához hasonlítanám leginkább. Vagyis szó sincs műtétről, altatásról, lábadozásról. Nincs vágás, nincs fájdalomcsillapítás, nem kell szedni antibiotikumot. Olyan, mint egy igazán modern kozmetikai kezelés. Az egész művelet tizenöt percet vesz igénybe, és utána haza lehet menni. Az eljárás egyáltalán nem fáj. Annyi a kitétel, hogy pár napig nem ajánlott a szexuális együttlét és a sportolás, dolgozni lehet menni ugyanúgy, vagyis nem esik ki senki a munkából. Az eljárás következményeképpen nincs szövődmény, nincs semmilyen negatív mellékhatás. A kezelést háromszor szoktuk megismételni a protokoll szerint, és egy hónapnak kell eltelnie két lézerezés között” – mondta a doktornő.

A technológiai része

A nőgyógyászati intimlézerek többsége CO2-lézer. Vannak olyan intimlézerek, amelyek földfémekkel, például erbiummal működnek.  A legelterjedtebbek Magyarországon is a CO2-lézerek, és gyártótól függően különböző lézerek elérhetőek a piacon. Talán a legnagyobb különbség az intimlézerek között, hogy használnak ablatív és non-ablatív lézereket. Az intimlézerezés során egy csőszerű, hosszúkás szkennert vezetnek be a hüvelybe, az ablatív eljárásnál a szkennerből kiáramló lézerfény körkörösen fényimpulzusokat ad le. A hüvely hámján apró lyukak keletkeznek, amelyek helyén új sejtek jönnek létre. A hüvely szövetrétegei a hő hatására felmelegednek és kollagénrostok képződnek. A non-ablatív módszernél a lézernyalábok mélyen, a hüvelyi nyálkahártya felszíne alá hatolnak, feszesítve ezzel a mély szövetrétegeket, és elindul a kollagénrostok képződésének folyamata is. Mindkét technika eredménye: a hüvely hámja megújul, visszanyeri a nedvességét, feszességét, vastagságát.  Van, aki, az egyik technológiára, van, aki a másikra esküszik. Ezért érdemes lehet első körben ismerősöket keresni és őket megkérdezni a tapasztalataikról. (Az általunk meginterjúvolt doktornő a MonaLisa Touch nevű kezelést használja, ami ablatív technológiával működik.)  

Inkontinenciáról tabuk nélkül!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top