Életmód

Indul a koronavírus elleni oltás klinikai tesztje

Az első beteg hétfőn kapja meg a kísérleti vakcinát.

Hétfőn kezdődik egy az új koronavírus elleni lehetséges oltóanyag klinikai tesztelését az Egyesült Államokban, az első beteg hétfőn kapja meg a kísérleti vakcinát. Az oltóanyagot a Moderna amerikai gyógyszergyártó és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) készítette, a massachusettsi cambridge-i székhelyű biotechnológiai cég még február végén elküldte az oltóanyag első ampulláit az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) tesztelésre.

Nem ingyenes a teszt, viszont senkit nem küldenek el. (Fotó Getty Images)

Nem ingyenes a teszt, viszont senkit nem küldenek el (Fotó Getty Images)

A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, ahol 45 fiatal, egészséges önkéntes kap különböző adagokban a vakcinából. A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust.

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja.

A klinikai teszteléssel ellenőrzik, hogy a vakcinának nincsenek-e aggodalomra okot adó mellékhatásai, valamint meghatározzák a későbbi tesztek céljait. Az első eredményeket nyár közepére várják a szakemberek. Megjegyezte, hogy az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

(MTI)

Aktuális híreink a koronavírus kapcsán:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top