Életmód

Vakcinakutatás: már tudják, hogyan reagálunk a vírusra

Ausztrál tudósok fontos eredményeket publikáltak.
Már dolgoznak a kutatók

Miközben mi „karanténban” maradunk az otthonunkban – már aki teheti –, aggódunk az élelmiszer-beszerzés és az élet leállása miatt, az orvosok pedig próbálják kiszűrni a koronavírusos eseteket, a háttérben gőzerővel folyik a kutatás.

Elsősorban egy hatékony oltóanyag kifejlesztése érdekében, de természetesen fontos a minél pontosabb, korai szakaszban történő felismerés és a kezelés is.

Az oltóanyag-fejlesztés költségei akár 800 millió dollárra is rúghatnak ebben a folyamatban, és legalább egy év, míg a vakcina forgalomba kerülhet.

Azért részeredmények máris vannak: ausztrál kutatók publikáltak egy tanulmányt, amelyben feltárják, miként reagál az immunrendszer a koronavírusra. Ehhez az ország első koronavírusos betegének esetét vizsgálták, egy Vuhanból evakuált nőét. Felfedezték, hogy az emberek immunrendszere jellemzően ugyanúgy válaszol a koronavírusra, mint az influenzára. Azonosították az immunsejtek négy típusát is, amelyek jelen voltak a koronavírus elleni „harcban”.

Felfedezésük segíti a tudósokat abban, hogy megértsék, egyesek miért épülnek fel, és másoknál miért lépnek fel súlyos légzőszervi problémák.

„Módszerünket fel lehet használni arra, hogy megértsük az immunválaszokat egy nagyobb Covid-19 betegcsoportot tanulmányozva, valamint azt, hogy mi hiányzik azoknál, akik meghalnak a fertőzésben” – mondta Katherine Kedzierska, a Melbourne-i Egyetem mikrobiológia- és immunológiaprofesszora.

Forrás: MTI/Reuters

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top