Életmód
Szponzorált tartalom

Elképesztő tények és tévhitek a menstruációról

Az ókori természettudós, Plinius szerint a menstruáló nő maga a két lábon járó szerencsétlenség: a közelében a gyümölcsök lepotyognak a fáról, a méhek elhullanak, a bor megsavanyodik, a vas berozsdásodik, de még a kutyák is megbolondulnak. Ma már ennyire nem vészes a helyzet, ami a menstruációval kapcsolatos tévhiteket illeti, de még mindig van jó néhány, amit érdemes tisztázni.

Tényleg ügyetlenebbek vagyunk a menzesz idején? Könnyebben elkapjuk-e a fertőzéseket, és szabad-e tengerben fürdeni, ha menstruálunk? Mi igaz, és melyik feltevésnek nincs valóságalapja?

Menstruáció idején ügyetlenebbek vagyunk?

Ennek a tévhitnek a gyökerei egészen régre nyúlnak vissza: az 1800-as években nem egy orvos vélte úgy, hogy menstruáció idején a nők szervezete nem működik megfelelően, sokkal ügyetlenebbek, mint egyébként. Pont emiatt hosszú évtizedeken keresztül azt gondolták, mindenki érdekében jobb, ha ilyenkor a nők otthon maradnak, és nem csinálnak semmit.  Tegyük hozzá, ez a fajta gondolkodás azokban az időkben csúcsosodott ki a leginkább, amikor a nők elkezdtek tanulni, munkát vállalni, ami sok férfinak nem tetszett.

De talán nem is ez volt a legmeredekebb téveszme, hanem az, amit egy szülészorvos, dr. Albert Freeman Africanus King terjesztett a 20. század elején: a várandóságot tartotta a nők természetes állapotának, a menstruáló nőkről pedig azt gondolta, gond van a szervezetükkel, amit a menzesz jelez.

A menstruáció nem egyenlő a tisztulási folyamatokkal!

Biztos te is hallottad már, hogy a menstruáció azért is fontos az aktív éveinkben, mert tulajdonképpen ez által is tisztul a szervezetünk. A menstruáció azonban nem tisztulási folyamat, csupán a megvastagodott méhnyálkahártya leválása. Az tény, hogy ha nincs megtermékenyítés, a méhnyálkahártya feleslegessé válik, de ez nem azt jelenti, hogy szennyezné a szervezetünket. Vagyis, ezáltal tisztulásról sem beszélhetünk.

A menstruáció alatt nem jó ötlet medencébe menni?

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a menzesz alatt nem ajánlott nyilvános uszodákba menni a fertőzések miatt. Jó, hír, hogy ha a menstruációd alatt is odafigyelsz az intim higiéniára, és a tampont is megfelelően használod, úgy előzheted meg a betegségeket, hogy közben nem kellett lemondanod az úszásról, pancsolásról sem.

Amit fontos, hogy betarts: a fürdőzés után zuhanyozz le, használj intim törlőkendőt, és cserélj tampont! Ezen kívül érdemes a meleg vizet előnyben részesíteni, hiszen a hideg víz az arra érzékenyeknél fájdalmakat is okozhat.

Elképesztő tények és tévhitek a menstruációról

A menstruációs vér fokozza a cápák támadási hajlamát?

Egy időben sokat lehetett hallani azt, hogy ha menstruálunk, eszünkbe ne jusson a tengerben megmártózni, mert a vér vonzza a cápákat. Jó, ha tudod, hogy nemcsak a vér, hanem az izzadtság is ingerelheti a cápákat, de legfőképpen a mozgás az, ami támadásra ösztökéli őket. Vagyis, semmivel sem nagyobb az esélyed egy cápatámadásra menstruáció idején, mint egyébként.

Jó ötlet-e fodrászhoz menni, ha menstruálunk?

A hormonális változások miatt a menzesz idején jobban zsírosodhat a hajunk. 2 héttel a menzesz előtt a nagyobb mennyiségű ösztrogén miatt több olajat termelnek a bőrmirigyeink, ami által a hajunk könnyebben zsírosodik. Mivel a menstruáció közeledtével egyre érzékenyebbé válhat a fejbőrünk is, jó, ha kíméletesebben mossuk a hajunkat, azaz ilyenkor ne dörzsöld nagyon a fejbőröd.

Abban viszont eltér a fodrászok véleménye, hogy valóban kevésbé tartós lesz-e a dauer vagy a festés menstruáció idején: van, aki azt mondja, befolyásolja, amíg más fodrász szerint egy jó szakember nem él ilyen kifogásokkal.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top