Életmód

Csókay András: „A félelem most a legnagyobb ellenségünk”

A lelkünk mélyén megbúvó félelem roncsolja a keringési és az immunrendszert, ráadásul akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon – figyelmeztet az idegsebész.

A stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és „minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is”. Ugyanakkor a „szív legmélyén lévő félelem” hatalmas károkat okoz – mondta Csókay András, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának vezető főorvosa az M1 hétfő esti műsorában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

Az idegsebész szerint  – aki a bangladesi sziámiiker-pár szétválasztásában is részt vett – fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket, a lelkünk legmélyén. A meditáció, illetve vallásos embereknél az ima az ehhez szükséges elmélyülésben segíthet. 

Csókay András szólt arról is, hogy három világhírű magyar tudós gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

(MTI)

A legfrissebbek a koronavírussal kapcsolatban az nlc.-n:

félelelm, depresszió

A félelem rombolja az immunrendszert. (Fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top