Vasárnap megnéztük, hogy szerkesztőségünk tagjai három hét karantén során folytattak-e pánikvásárlást, felhalmoztak-e feleslegesen tartós élelmiszereket és vegyszereket, az eredmény alapján pedig elmondhatjuk, hogy nem volt felhalmozás, hagyunk árut másoknak is a boltok polcain. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy másoknál miként változtak a konyhai praktikák, és körbekérdeztünk egy szülői csoportban a Facebookon. Egyéni tapasztalások sora következik.
1. NINCS PAZARLÁS!
Melinda: Nálunk hatalmas a változás! Mindig volt maradék, ami kvázi rohadt a hűtőben, mert volt más, most meg minden elfogy, mert addig nem főzök újat, amíg van a másikból.
Klári: Csak olyat főzök, amit tuti megeszik a gyerek, és lehetőség szerint másnap megmelegítve is ehető.
Katalin: Én lejárati idő-mániás lettem, szóval ezt mindig ezerrel sasolom.
Krisztina: Mióta nem megyünk boltba, azóta mindig bennem van az érzés, hogy sosem tudhatom, mikor és mit fogok tudni online rendelni, ezért sokkal jobban figyelek, hogy ne legyen kajapazarlás.
Judit: Én rendelni szoktam, de abban sokkal keményebb vagyok, hogy nincs vernyák. Ha nem jó ebédre, megkapják vacsira. Nem rendelek olyat, amit utálnak, de hangulat szerint nincs finnyázás.
2. ÁTGONDOLT VÁSÁRLÁS
Csenge: Rájöttem, hogy már évek óta kartonjával (12 db) kellett volna vennem a tejet. Eddig minden másnap rohangáltam miatta, most meg csodák csodája: kitart egy hétig!
Melinda: Nálunk sajnos napi bevásárlás volt eddig, most heti kétszer megyek. Ami elfogy, elfogy, nem pótlom azonnal, így mást is megesznek, ami így megint csak nem marad meg. Ebben sokkal, de sokkal tudatosabb lettem.
Szilvia: Eddig heti két-háromszor mentem bevásárolni, most egyszer. Nekem ez volt a zen-zónám. De így is lehet élni. Kevesebbet költök legalább.
3. KONYHAKERT KIALAKÍTÁSA
Csenge: Nálam a nagy szemléletváltást ez a helyzet a konyhakertben hozta meg. Sokkal fontosabbnak tartom most, hogy minden ilyen bizonytalan. Úgyhogy idén minden eddiginél komolyabban veszem, és láss csodát: egy csomó minden a konyhából újrahasznosul. Nem csak a tejfölös poharakban növekednek palánták. A fél tejesdobozokban nemsokára cukkini és tök fog nőni, és a mindenféle műanyag palackok is jól jönnek majd, mert kísérletezni akarok a virágitatóval.
Andi: Kölcsönkértük a szomszéd kertjét, mert nem lesz itthon a járvány miatt és egyébként se használja. Paradicsomot, répát, hagymát, cukkinit fogunk ültetni életünkben először.
Noémi: Jövő héten elkezdek csíráztatni. Eddig egyszerűbb volt boltban megvenni. A teraszon idén több paradicsom lesz, mint tavaly.
4. MENÜTERVEZÉS
Dóra: Írom, hogy melyik nap mi az ebéd, a konyhában van erre egy naptáram. Így nem csúszunk bele, hogy tésztát meg krumplit együnk felváltva, csak mert gyorsan kaja kell.
Noémi: Pár napra előre megtervezem a menüt, tudatosan azt használom fel, ami kezdene tönkremenni vagy közeli lejáratú.
Panka: A gyerekekkel közösen írjuk meg hétvégente a következő heti menüt. Azzal, hogy van beleszólásuk, nem balhézhatnak, hogy miért ez meg ez a kaja. Két legyet egy csapásra: megúszom a hisztit és nem kell vacsora előtt 10 perccel rögtönöznöm.
5. TUDATOS KÉSZLETGAZDÁLKODÁS
Dóra: Írom, hogy mikor sütöm a kenyeret, kiflit, hogy lássam, meddig elég, és így tervezni tudjam a bevásárlást, ami így hetente, de inkább kéthetente elég. Nincsenek már hármasával a kibontott és félig hagyott lisztek, tészták, bepunnyadt konzervek, lekvárok. Több a hely, nagyobb a rend. A fejemben is.
Noémi: Amit sokkal tudatosabban csinálok, az az élelmiszerek tárolása: egyrészt, hogy tovább elálljanak, másrészt, hogy kevesebb helyet foglaljanak. Például az almát, körtét tálcán, konyharuhán egy sorban tároljuk úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Van egy kamránk, a burgonyát pedig ott tartom a kövön, mert az a leghidegebb része a lakásnak. A konyhaszekrényt is átpakoltam, így egy csomó holtteret ki tudtam használni. Legfelül a tartós/tartalék cuccok, lentebbi polcokon pedig amit naponta használok vagy ami hamarabb romlik.
6. FAGYASZTÁS
Judit: Most próbálok úgy főzni, hogy vagy mind elfogyjon, vagy ha marad, az elég legyen egy másik ebédhez a fagyasztóba.
Dóra: Ha sütit sütök, akkor eleve úgy készítem, hogy egy része megy a fagyasztóba. Levesek ugyanígy.
Andi: A karantén kezdetén vettem nagyobb tételben húst és fagyasztott zöldségeket. Ezekért már nem kell boltba mennem, elég csak kivennem a fagyasztóból. Emellett kifejezetten főzök a fagyasztóba is, mert sokszor életmentő csak kikapni onnan valamit és nem boltba szaladgálni ebben a helyzetben.
7. KENYÉRSÜTÉS
Melinda: Egy hete magam sütöm a zsemléket, kifliket. Ebből sincs így pazarlás, mert nem szárad ránk.
Anna: Két hete még eszembe se jutott, hogy kenyeret süssek. Egy hete már igen, de azt gondoltam, nem fog menni. Nem is ment. Viszont a kiflijeim isteniek! Nekem ez volt a legnagyobb félelmem: hogy fogom kibírni friss pékáru nélkül? Most meg kiflit sütök.
Klári: Nálunk a nap fénypontja a kovászetetés. A kisfiam egyszerűen imádja!
8. BEVÁSÁRLÓLISTA
Adrienn: A hűtőre kitettem egy papírt, arra írom fizetésig a havi bevásárló listát. Nem rohanunk a boltba mindennap csak azért, mert kell egy valami. Így jóval többet fogunk spórolni.
Annamária: Írjuk, hogy miből mennyi fogyott, így tervezhető a ritka bevásárlás, jó esetben az online rendelés.
Andi: Bevásárlólista nélkül nem indulok el. Eddig fejben vittem magammal, amiből az lett, hogy mindent bedobáltam, most csak az és annyi kerül a kosárba, amennyi fel van írva. Ezt nagyon szigorúan betartom és nem csellengek a boltban.
9. BEOSZTÁS
Krisztina: Sokkal kevesebb a nasizás, mert mindent beosztunk. Például a vaníliás karikából korábban sok fogyott, most nem tudtunk szerezni. Most a még készleten lévőeket osztjuk be, hogy mennyi jut egy napra. Ez működik, és én még örülök is, mert így legalább nincs annyi cukros nasizás. A gyümölcsléivást is csökkentettük.
Andi: Eddig ha volt itthon, amit megkívánunk, csak kivettük a hűtőből, a kamrából és megettük. Most nem eszünk ész nélkül, összevissza, így az étkezések is kiszámíthatóbbak lettek.
10. ÚJRAHASZNOSÍTÁS
Panka: Mindent felhasználok, mindent. A maradék köret és hús mindig valami rakottban landol. Sajttal mindent eladok a gyerekeknek. A tegnapi rizst például befűszerezem, adtam hozzá egy kanál lisztet, egy tojást és kész volt a rizspuffancs. A tészta főzővizével húzom fel a paradicsomszószt, amibe mehet bármilyen zöldség, amit kicsit főzök, vagy sütök és turmixolok. Puhább almákat lereszelem és belekeverem az amerikai palacsinta tésztájába kis fahéjjal.
Katalin: A megmaradt pörköltből gulyásleves lesz, a lefagyasztott fehérjékből krémes.
Betti: Múlt héten maradt pár szelet kenyér, felkockáztam, olívaolajon átpirítottam, elrágcsáltuk. Tök jó volt!
Noémi: Elővettem néhány régi praktikát. A maradék kenyérből például zsemlemorzsa, az almacsutkából ecet készül éppen.
+1
Fanni: Egyre jobban utálom a konyhát!
Szilvi: Ötször mocskosabb, mint a karantén előtt volt, és egy állandó szélmalomharc tisztára vakarni.
Annamária: Ugyanez sajnos, pedig szeretnék örömmel főzni, mint korábban. De egész nap vakarhatnám a konyhát és akkor is mindig lenne pakolnivaló, meg mosatlan meg dzsuva. Ha felvennék egy szakácsnőt és egy takarítót, egész nap lenne munkájuk. És csak két gyerekem van. Őrület!