Életmód

5 étel, amitől határozottan boldogabb leszel

Nem csoda, ha most nem vagy jó hangulatban, de sokat segíthetsz rajta, ha okosan étkezel.

Bár most a 10 millió pék országa lettünk hirtelen és mindenki süti otthon fehér lisztből (és vécépapírból) az élesztős kenyeret, mégis azt javasolják a szakértők, hogy ne nagyon erőltessük ezt a kelt tésztás, cukros étrendet, ha jót akarunk magunknak. Vagyis a saját hangulatunknak. Amúgy is rengeteg stressz ér most minket, nem kell még tetézni azzal a sok szorongást, hogy egészségtelenül étkezünk, ugyanis az ételeink nagyobb hatással vannak a boldogságérzetünkre, mint gondolnánk.

Az ételek segítenek

Az ételekben lévő tápanyagok segíthetnek a szervezetnek a szerotonin- és dopamintermelésben. Az alacsony szerotoninszintet jellemzően összefüggésbe hozzák a depresszióval, míg a dopamint boldogsághormonnak is hívják – mindkettőnek nagy szerepe van a hangulatunk alakulásában. Ha olyan ételeket eszünk tehát, melyek segítenek a termelődésükben, akkor elégedettebbek leszünk az életünkkel. Ezek között sajnos nincsenek ott a fehér cukros és lisztes sütemények, de azért van remény, mert találunk édes ízűt is köztük.

Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák

A kulcs az összetett szénhidrátokban rejlik, amik azért vannak olyan jó hatással a szervezetre, mert lassan szívódnak fel – ellentétben a gyors felszívódású szénhidrátokkal, amik közé tartoznak a cukros, fehér lisztes ételek is. Bár sokszor érezhetted már azt, hogy egy nagy adag sütitől jobban érezted magad öt percig – mert hirtelen megdobta a vércukorszintet –, de emlékezz arra is, hogy utána milyen hullámvölgy jön, azaz még jobban magad alá esel, és nem azért, mert bűntudatod van, hanem mert így reagál a szervezeted a sok cukorra. Ezért kell odafigyelni, hogy mi kerül a tányérunkra, hogy ne nehezítsük még az ételekkel is a saját életünket. A következő öt étellel nem lehet mellélőni, vedd fel az étrendedbe, amelyik elérhető számodra, ha szeretnéd elkerülni a stressz miatti hangulatingadozást.

Ételek, melyktől sokkal boldogabb leszel

Minél több zöldség kerüljön a tányérra (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

1. Lazac

A lazacban az omega-3 zsírsav a barátunk, ami a szív- és érrendszeri betegségektől is véd, nem csak a hangulatunkon javít. Nem muszáj pont lazacot enni – az ára elég borsos –, más halfélék is alkalmasak arra, hogy hetente két-háromszor fogyasztva elérjék a szervezetben a kívánt hatást: pisztráng, tonhal, szardella, makréla, hering, szardínia, busa.

2. Étcsokoládé

A csoki jó, nem kell leszokni róla, csak azt kell átalakítani, hogy milyen csokoládét eszünk. A sima tejcsokoládékat érdemes hanyagolni, és a 70 százalékos (vagy még több) étcsoki felé fordulni. Kétségtelen, hogy nem annyira édes, de meglepő módon minél feketébb a csokoládé, annál kevesebb elég belőle, hogy elvegye az édesség iránti sóvárgást. Nemcsak a boldogságérzetnek segít, hanem támogatja az immunrendszert is, így mindenképp tarts kéznél étcsokoládét otthon.

3. Bogyós gyümölcsök

Az eper, málna, áfonya, szeder, ribizli mind jöhet. Épp most inkább fagyasztott formában juthatunk hozzájuk, ebben az esetben gyümölcssalátaként vagy joghurtban elkeverve finomak igazán. A bogyós gyümölcsök olyan antioxidáns-források, melyek segítenek az agyműködésben és még gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

4. Zöldek

Kerüljön a tányérra mindennap a zöldleveles zöldségekből, melyek szintén az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak miatt kellenek nekünk. Ilyen zöldségek például: spenót, kelkáposzta, sóska vagy mángold. Azért is javasolt a fogyasztásuk, mert sok magnéziumot tartalmaznak, aminek jól ismert a stresszoldó hatása.

5. Olajos magvak

Az olajos magvak mindig kellenek, nem csak akkor, amikor nagy stressz alatt állunk. Az agy egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen anyagokat tartalmaznak, segítenek megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket, és még a 2-es típusú cukorbetegség esélyét is csökkentik. A bennük lévő antioxidánsok pedig jó hatással vannak a hangulatunkra is, úgyhogy egy marék diót, mandulát, szezámmagot, lenmagot vagy tökmagot illesszünk be az étrendünkbe mindennap a saját érdekünkben.

Olvass még többet az egészséges étkezésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top