Életmód

Koronavírusban hunyt el a százéves férfi, akinek testvérét még a spanyolnátha vitte el

Fura szinkronicitás, hogy mindketten egy világjárvány áldozatai lettek, csak 100 év különbséggel.

Az április 17-én elhunyt Philipp Khan és testvére, Samuel 1919 decemberében született, a kis Samuelt még azon a télen elvitte a spanyolnátha, amely világszerte pusztított akkoriban. Philipp túlélte mind a világjárványt, mind a második világháborút, ám most ő is elhunyt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Ápolónő spanyolnáthás betegeket lát el a világjárvány idején, 1918-ban. Forrás: Getty Images

Ápolónő spanyolnáthás betegeket lát el a világjárvány idején, 1918-ban. Forrás: Getty Images

 A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint Philipp Khant hétfőn temették el a Long Island-i West Babylonban. A férfi unokája, Warren Zysman elmondta a tévében, hogy nagyapja egész életében félt egy újabb nagy járványtól, és többször is beszélt arról, hogy „a történelem ismétli magát, száz év nem olyan nagy idő”.

Philipp Khan a második világháború idején részt vette az Ivo Dzsima-i csatában, több kitüntetést is kapott, a háborút azonban sosem dicsőítette, mindig úgy beszélt róla, mint szörnyűségről. Unokája szerint a halála előtti napokban gyakran gondolt csecsemőként elhunyt ikertestvérére.

Khan a koronavírusnak nem az első olyan áldozata, aki a mostanihoz fogható előző, egy évszázaddal ezelőtti világjárványban, a spanyolnáthában veszítette el ikertestvérét. A texasi San Antonióban is elhunyt koronavírusban egy 96 éves nő, akinek ikertestvére spanyolnáthában halt meg röviddel születése után. A spanyolnátha áldozatainak száma becslések szerint elérhette az 50 milliót.

 (MTI/AFP) 

Olvasd el további cikkeinket a világjárványokról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top