Életmód

Hullanak a szempilláid? Természetes szerekkel harcolhatsz ellene!

Ha naponta úgy öt szál szempillád hullik ki, az még teljesen normális, ám ha ennél jelentősen több, annak már egészen biztosan oka van és fontos, hogy tegyél is ellene.

A szempillák élettartama 90 nap, naponta átlagosan öt szál hullik ki, és akár nyolc hétbe is beletelhet, mire a kihullott szál teljesen visszanő. Ha azonban azt tapasztalod, hogy ennél intenzívebben hullanak a pilláid, láthatóan megritkult, meggyengült a pillasorod, lépj közbe minél hamarabb!

A szempillák a természetesnél gyorsabb hullásának számos oka lehet. Ilyenek például rossz szépségápolási szokások, legfőképpen a szempillagöndörítő túlzásba vitt használata, illetve az, ha egyáltalán nem, vagy nem elég alaposan mosod le magadról a szemfestéket éjszakára. A túl nehéz, vagy ügyetlenül, esetleg gyenge minőségű anyagokkal applikált műszempillák is tönkretehetik a pillasort. Mindemellett fertőzések, hormonális okok, illetve a nem megfelelő étrend is a pillák meggyengüléséhez vezethet.

A dús, egészséges szempilla gyönyörűan keretezi a tekintetet

A dús, egészséges szempilla gyönyörűen keretezi a tekintetet (Illusztráció: Getty Images)

Tudtad?

  • A szempilla 97 százaléka keratin, a maradék 3 százalékot pedig a víz teszi ki.
  • A felső szemhéjadon szemenként átlagosan 2-300, míg az alsón 75-100 szál szempilla található.
  • A szempilláidon aprócska atkák élnek, ami ugyan nem hangzik túl gusztusosan, ám ezek a paraziták mégis hasznosak. A Demodex atkák ugyanis segítenek eltávolítani a szennyeződéseket a pilláidról, és megakadályozzák a szőrtüszők eltömődését, így súlyos fertőzésektől mentenek meg.

Mit tehetsz?

Először is váljon rutinná, hogy ha kifested a szemed, a nap végén mindig, maradéktalanul távolítsd el róla a sminket. Igen, akkor is, ha fáradt vagy. Érdemes direkt e célra gyártott szemfestéklemosót használni, de persze a sima sminklemosó, vagy akár a babasampon is megteszi, a lényeg, hogy tényleg ne maradjon a szemeden festék. 

A szemeidet érdemes hetente akár többször is nedves, meleg törölközővel borogatni. Ez egyrészt kellemes érzés, nyugtatja a szemeket és mindemellett a pilláidnak is jót tesz.

Bár kaphatók különféle szempillanövesztő szérumok is, ám ezeknek a legnagyobb része gyakorlatilag teljesen hatástalan, míg a Bimatoprost nevű hatóanyagot tartalmazó készítmények hatásosak ugyan, azonban a használatuk kockázatos és igen kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Éppen ezért jobban jársz, ha inkább természetes módszerekhez folyamodsz. A kókuszolaj kiválóan ápolja a szempillákat és a növekedésüket is serkenti. A mandula- és a ricinusolajat pedig gyakran szemöldöknövesztésre ajánlják, de működik szempillákon is. Az olajokat naponta egyszer vidd fel a pillasorodra!

További #szépségparák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top