Életmód

Rosaceás bőr kezelése házilag – Megkérdeztük a bőrgyógyászt, mit tehetünk, hogyan ápoljuk

A rosacea felismeréséről, annak otthoni kezeléséről kérdeztük a bőrgyógyászt, tanácsai hasznosak minden érintett számára.

A rosacea, vagyis az arcbőr makacs kipirosodása, túlérzékenysége sajnos gyakori bőrbetegség, ami nem csak kellemetlen, de látványa önbizalmunkat is rombolhatja. Ha egyszer belobban, nehezen múlik el, könnyen újra jelentkezhet és van, hogy hiába kenjük arcunkra az érzékeny bőrre szánt krémeket, semmi sem változik. Dr. Tamási Béla bőrgyógyász szakorvost kérdeztük róla, mit tehetünk, ha rosaceára gyanakszunk, miként ápoljuk arcbőrünket, mire figyeljünk a krémek kiválasztásánál.

Mit nevezünk rosaceának? Mikor gyanakodhatunk arra, hogy az enyhe bőrpír ami jelentkezett, valójában egy bőrbetegség tünete?

A rosacea egy rendkívül összetett bőrbetegség, ami részben genetikai hajlamon alapszik, tehát örökölhető, és ilyen formán a szó hagyományos értelmében nem gyógyítható meg véglegesen, de remekül menedzselhető. Kialakulásában többek között részt vesz az immunrendszer kissé félresiklott működése, a bőr kis ereit behálózó idegek, és az úgynevezett triggerfaktorok, vagy provokáló tényezők is, mint például az irritáló anyagok, az UV-sugárzás, a meleg, amik belobbantják a tüneteket.

Ha valaki I-II. bőrtípusú (ide sorolhatjuk a hírességek közül Nicole Kidmant vagy Gwyneth Paltrow-t), akkor sokkal hajlamosabb rosaceára, sőt, sötétebb bőrtípusoknál csaknem ismeretlen a betegség. Önmagában a világos bőrtípus és az arcbőr hullámzó elpirulása már fel kell, hogy vesse a rosacea lehetőségét, ha kizárjuk az egyéb szóba jöhető okokat.

Mi lehet egyéb ilyen ok? Mivel keverhető össze ez a bőrbetegség?

Klimax idején például a hőhullámok miatti kipirulással, a bőrbetegségek közül a szeborreás ekcémával keverhető össze, illetve néhány autoimmun bőrbetegségnek is hasonló tünetei lehetnek. 

Van jellemző csoport, akit jobban érinthet a rosacea?

Általában a fiatal felnőttkorban jelentkeznek az első tünetek. Az, hogy melyik nem érintett jobban, még vitatott, itt szerepe van annak, hogy milyen populációban vizsgálták a betegséget, de összességében a nőket a probléma kozmetikai jellegéből adódóan jobban érinti lelkileg és életminőség szempontjából is.

Rosaceás bőr kezelése házilag

Fotó: Getty Images

Csak az arcbőrre jellemző ez a bőrprobléma?

Igen, kevés olyan bőrbetegség van, ami ennyire csak az arcbőrre korlátozódik. Az arcbőrön kívül van szemészeti rosacea is, ami egy enyhe fokú kötőhártya-gyulladás képében mutatkozhat meg, ez általában társul a bőrtünetekhez.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mi az az állapot, ami már ezt indokolttá teszi?

Erre nincs egyértelmű válasz: általában orvoshoz akkor fordulnak a betegek, ha már maguk nem tudják mondjuk sminkeléssel vagy házi praktikákkal kordában tartani a látható tüneteket. A súlyos fokú bőrpír, illetve a pattanás-szerű bőrtünetek megjelenése az a pont, amikor sokan segítséget kérnek. Pedig a kezelés fontos lenne, mert a rosacea hosszú távon átmehet az úgynevezett phymatosus stádiumba, amikor már korrekciós műtét kell az eltüntetéséhez. Az ismert emberek között Antal Imre volt, akit a bőrbetegség ilyen súlyos mértékben érintett. 

Jellemzően az arc mely területein jelentkezhet ez a tartós bőrpír? Vannak kísérő tünetei?

Az orcák, a homlok és az áll területein egyaránt megjelenhet, tünete a kipirult arcbőr, illetve az, hogy a kis hajszálerek is láthatóvá válnak. Ha nem történik megfelelő kezelés, később pattanásszerű tünetek is jelentkezhetnek, égő, húzódó érzést tapasztalhatunk.

Milyen behatásoktól válhat rosszabbá a bőr állapota?

Ez nagyon egyéni, a rosaceát provokáló faktorok tudják rontani, de hogy melyik embernél mi ez, ezt csak önmegfigyeléssel, például „betegség-napló” vezetésével lehet biztosan meghatározni. Ami a legtöbb embernek problémát okoz, az az UV-sugárzás, a túl hideg vagy túl meleg, illetve maga a hőmérséklet-változás, a szélsőséges időjárási elemek, a fűszeres ételek, az alkohol, a koffein és az irritáló hatású kozmetikai összetevők.

Mit érdemes egy ilyen betegség-naplóban feljegyezni?

Az orvosi konzultáció előtt érdemes legalább 2-3 napig feljegyezni, mikor, mivel ápoltuk az arcunkat, egészen onnan, hogy mivel mostunk arcot, odáig, hogy milyen krémeket kentünk rá. Ezen kívül jegyezzük fel étkezéseinket, esetleges italfogyasztásunkat és azt is, ha sportoltunk valamit, vagy például ha szaunáztunk. Az sem baj, ha a rendelésre a beteg magával hozza azokat a készítményeket is, melyeket rendszeresen használ az arcbőrére.

A rosacea hatékony kezeléséhez tehát komoly életmódbeli változtatásra, az étrend átgondolására is szükség lehet?

Nem feltétlen, ha az nem kiváltó faktor. Ennek kiderítését szolgálhatja a naplózás is.

A kozmetikumok esetén mire figyeljünk, milyen összetevőket érdemes kerülni ha rosaceás a bőrünk?

Úgy tapasztalom, az emberek kétségbeesve keresik a megoldást a bőrproblémára, és mindent hajlandóak az arcukra kenni, holott épp ez az, amit nem szabadna. A rosacea szempontjából a legrosszabb összetevők általában az illatanyagok, azok a növényi kivonatok, melyek irritálhatják a bőrt, különösen kiemelném az illóolajokat, illetve a denaturált alkohol. És sajnos a tapasztalatom az, hogy hiába írják rá egy kozmetikum csomagolására, hogy sensitive, hypoallergén, vagy egyenesen rosaceás bőrre ajánlják, ha az ember megnézi az összetevőlistát, általában talál benne valami nem odavalót. Ezért kell a rosaceás embernek megbarátkoznia az INCI listával, és tudni, hogy az általa használt kozmetikum mit tartalmaz.

Ha rosaceás az arcbőröd, ezeket az összetevőket mindenképp kerüld:

– illatanyagok, parfüm

– minden illóolaj, esszenciális olaj, például borsmenta, mentol, eukaliptusz vagy a citrusfélékből származó illóolajok

– potenciális bőrirritáló növényi kivonatok, például  a csodamogyoró kivonata

– denaturált alkohol

Melyek azok az összetevők, amik segíthetik a bőrállapot javulását?

Nem tudnék egy hatóanyagot sem kiemelni, de a bőrnyugtató, tápláló összetevők szoktak beválni. Ezenkívül ne feledjük, hogy a rosaceás bőr általában száraz, tehát általában zsírosabb, táplálóbb kozmetikum való rá, és az UV-sugárzás provokáló hatása miatt legyen benne fényvédő is! E tekintetben arra is érdemes figyelni, hogy a kémiai fényvédők jobban szoktak irritálni, ezért érdemesebb fizikai fényvédőt választani, szerencsére már közöttük is találni olyat, mely nem képez feltűnő, fehér réteget a bőrön, így esztétikailag is szerencsésebb.

Az anti-aging készítmények népszerűek, a retinolt, illetve retinoid származékot tartalmazó készítmények használhatók egy kimondottan érzékeny, rosaceás bőrön?

Nagyon óvatosan, mert a retinol a normál bőrt is irritálhatja! Érdemes vele kisérletezni, bár a kimondottan rosaceás bőrre való kozmetikumok általában pont emiatt nem tartalmazzák. Ugyanez igaz a hámlasztókra is, azokkal is csak óvatosan! Az egyéni érzékenység dönti el, bírja-e őket a bőr, ha kipróbálnánk őket, mindenképp valamilyen gyengéd típust válasszunk.

Az alap arcápolási rutin amit javasolni szoktam egy „bőrbetegségtől mentes” arcbőrre, az az arclemosó + hámlasztó + valamilyen hatóanyag (általában retinol) a bőrtípushoz illő vivőanyagban, vagyis zsíros bőrre gél vagy oldat, száraz bőrre lotion vagy krém. Ez rosacea esetén úgy módosulhat, hogy minden termék legyen irritálószer-mentes, tehát gyengéd arclemosót válasszunk, hámlasztó helyett valamilyen nyugtató tonikot és utána valamilyen bőrnyugtató hidratáló krémet. Ki lehet ezek mellett próbálni zöld színű primereket is, amik remekül elfedik a bőrpírt, illetve BB vagy CC krémet is, és természetesen a fényvédő is fontos.

Úgy tűnik, a rosacea kezelése igazi türelemjáték. Megfelelő készítményekkel mennyi idő alatt hozható helyre a bőr? Mennyi időt adjunk egy készítménynek, hogy lássuk, hatékony-e az esetünkben?

2-4 hét biztosan kell, és fontos, hogy elég egy rossz összetevő vagy kozmetikum, és az egész nem fog semmit sem érni. Ugyanígy fontos a hajlamosító tényezők megtalálása is, mert hiába a kozmetikum, ha a fűszertől pirulunk ki mindig.

Más témákban is megkérdeztük a bőrgyógyászt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top