Életmód

Két kávéskanál koffeint vett be egy nő, majdnem meghalt

Ez a halálos adag duplája volt. Nem kávét ivott ugyanis, hanem nyers koffeint.

Két púpozott kávéskanál koffeint fogyasztott el egy 26 éves brit nő. Majdnem belehalt, a kórházban hetekig küzdöttek az életéért, végül túlélte. Nem a páciens volt túl érzékeny: arról van szó, hogy nem kávét, hanem annak hatóanyagát, tehát tiszta koffeint fogyasztott. A koffein a világ egyetlen szinte mindenhol korlátozások nélkül, legálisan kapható tudatmódosítója (értsd: drogja), és már energiaitalok részeként is sok baj okozója. Tiszta formájában azonban kifejezetten veszélyes: egy nagyon kicsi, pár grammos adat is halálos lehet. Egy teáskanál nagyjából 25-30 csésze kávénak felel meg. A nő szervezetében annyit találtak, mintha 60 kávét ivott volna meg egyszerre.

Készül a világ legdrágább kávéja

Elefántürülékből válogatják a világ legdrágább kávéját, amelynek kilója majdnem 2000 dollár (fotó: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images)

Az ijesztő esetről a Queen Elizabeth Hospital orvosai írtak tanulmányt – írja a Science Alert. A nő 20 gramm elfogyasztása után három órával került kórházba életveszélyes tünetekkel. (Már 1-2 gramm is súlyos tüneteket okoz, 5 gramm pedig általában halálos.) A beteg hiperventillált, hányt, izzadt, szorongott, szívritmuszavara volt. 147 milligramm per literes koncentrációt mértek a vérében, ez a halálos adag majdnem duplája – és ez már órákkal a mérgezés után volt, azaz korábban még magasabb lehetett az arány. A folyadékpótlás nem használt, a beteget altatták és lélegeztetőgépre kapcsolták, vérátömlesztést és bikarbonátot, illetve a mérgeket semlegesítő oldatot kapott. Egy hónappal később már jól volt.

Kávézni viszont jó!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top