Életmód

Nem fertőznek a gyógyult, majd újrafertőződött koronavírusosok

Bíztató eredeményeket adott egy dél-koreai kutatás.

Dél-Korea is azon országok egyike, ahol nagyon sok betegben kimutatták a koronavírus-fertőzést azután is, hogy gyógyultnak nyilvánították és hazaengedték őket a kórházból. Ezekben az esetekben valószínűleg nem arról van szó, hogy újra elkapták, hanem újraaktiválta magát a szervezetükben lappangó vírus, tehát gyakorlatilag ismét megfertőzték saját magukat. A jó hír az, hogy a jelek szerint ezek a betegek nem fertőznek, még akkor sem, ha ismét tüneteik lesznek, legalábbis ez derül ki egy új kutatásból – írja az IFLSience-re hivatkozva a 24.hu.

Maszkot viselő utasok a szöuli tömegközlekedésen

Védőmaszkos utasok egy szöuli metróállomáson 2020. május 13-án, a koronavírus-járvány idején (fotó: MTI/EPA/YNA)

A dél-koreai járványügyi központ 285 ilyen pácienst, illetve 800 hozzájuk köthető embert vizsgált. A kutatás során nem találtak bizonyítékot a csoportban újabb fertőzésekre. Meglepő módon ugyanakkor az ismét pozitívak 45 százaléka COVID-19-re jellemző tüneteket tapasztalt. A szakértők a vizsgálat során PCR tesztet használtak, ezzel az új koronavírus genetikai nyomait keresik. A kutatók úgy vélik, hogy a módszerrel meglehetősen biztosan szűrhetőek a fertőző betegek, az új elemzés alapján azonban ez nem minden esetben van így. Elképzelhető, hogy a gyógyulás után a vírus inaktív törmelékei a szervezetben maradnak, és ezek okozzák a visszatérő pozitív teszteket. A koreai szakértők úgy vélik, hogy a friss eredmények inkább a tesztek hibáiról, semmint magáról a koronavírusról árulkodnak.

Koronavírus Dél-Koreában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top