nlc.hu
Életmód

Egészséges reggeli

Te tudod, hogy mit kell enni reggelire?

A reggeli fontos, de még az is jobb, ha nem eszel semmit, mint hogy szemét kajával tömd magad reggel.

Ezerszer is hallottuk már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és valóban az, ha olyan ételt eszel, ami segít a vércukorszinted stabilizálásában és az agyműködésben. De ha a reggeli egy cukros péksüti neked, akkor még jobban is jársz, ha inkább nem eszel semmit. Segítünk, megmutatjuk, mit kell enni reggelire Jaclyn London dietetikus szerint. A szakember nem konkrét recepteket tanácsol, hanem leírta, milyen főbb irányelveket kell figyelembe venni, ha egészségesen szeretnél reggelizni:

Egyél minden nap reggelit!

A reggeli segít javítani az általános egészségi állapotot és még a BMI index csökkentésében, azaz a fogyásban is a segítségedre lehet. A kutatások szerint több kalóriát égetsz el a nap folyamában, ha egészséges, laktató reggelit eszel.

Okos állítsd össze a reggelidet!

A reggelit okosan kell összeállítani (Kép: Unsplash)

Hagyd a cukrot!

Nem jó ötlet cukros étellel kezdeni a napot, ezért inkább hagyd ki a reggelik sorából a cukrozott pelyheket, pékárukat és gyümölcsleveket. Hiába reklámozzák reggelizős ételként, ha több hozzáadott cukrot tartalmaz, mint 4 gramm, akkor ne kerüljön a tányérodra.

Válaszd a fehérjedús reggelit

Olyan ételeket válassz, amiknek magas a fehérjetartalma, mint a tojás, cukormentes tejtermék (például a natúr és görög joghurt), húsok, de csökkentsd a minimálisra a felvágottakat az étkezésekben.

Zöldet a tányérra!

Turbózd fel a reggelidet zöldségekkel. A tojáshoz, joghurthoz, húsfélékhez is remekül illenek a friss zöldségek, és segítenek, hogy ebédig ne éhezz meg.

A reggelit rágni kell

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a smoothie-k nagyon egészségesek, mégsem ajánlottak reggelire. Mert a reggeli legyen olyan étel, amit rágni kell, nem pedig meginni. Amellett, hogy a nap első étkezése legalább 300-350 kalória kell legyen, még az is a gond a folyékony reggelivel, hogy nem telít el, így éhezés lesz a sorsod délelőtt.

A dietetikus iránymutatása szerint a jó reggeliben kombinálni kell a fehérjét, zsírokat és rostos szénhidrátokat. Ettől leszel tele energiával és így tudod elkerülni a farkaséhséget követő túlevést ebédre.

via

Reggeli után jöhet a tízórai!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top