Életmód

4 dolog, amit tehetsz, ha elönt a szorongás

Nincs ember, akit olykor ne öntene el a szorongás, a pszichológus segít négy tippel.

A szorongás már annyira általánossá vált, hogy lassan az a furcsa, ha valaki nem szorong. Az alapgondolat minden szorongás mögött az, hogy nem vagyunk biztonságban – írja Dr. Sheryl Paul pszichológus, a The Wisdom of Anxiety című könyv szerzője. Márpedig sosem vagyunk teljesen biztonságban, minden változik körülöttünk, amit nehezen tudunk magunkban kezelni, hiszen csak arra vágyunk, hogy biztos kézzel irányítsuk az életünket. A szakember szerint úgy lehet leküzdeni a szorongást, ha elengedjük az irányítás illúzióját, ehhez ad négy tippet segítségül, hogy megbarátkozzunk az ismeretlennel. Mert ha nem félünk, hanem kíváncsian várjuk, mit hoz az élet, akkor a szorongás szertefoszlik.

Négy dolog, amit tehetsz, ha elönt a szorongás

1. Azonosítani a gondolatot

Az első, amit tehetsz, ha elönt a szorongás, hogy megnevezed, azaz azonosítod a gondolatod, ami előidézte benned. Például átfut a fejeden, hogy „nem akarok emberek közé menni, mert vastag a karom”, és elkapod ezt a gondolatot, mint a szorongás kiindulópontját, máris megfigyelő álláspontra tudsz helyezkedni ahelyett, hogy lehúzna az ezt követő sok negatív gondolat.

Segítünk, hogy legyőzd a szorongást

A szorongás az élettől is visszatart (Kép: Unsplash)

2. A hazugság leleplezése

A pszichológus szerint a szorongást szinte minden esetben olyan gondolatok okozzák, amik egyszerűen hazugságok. Bármilyen témában is merülnek fel önostorozó, szorongó gondolatok benned, mondd ki magadban, hogy ez nem igaz, csak egy újabb hazugság, így eltávolítod magadtól a szorongást.

3. Tudatos légzés

A légzés csodálatos dolog, ha tudatosan végzed. Amikor bizonytalanságot, értéktelenséget érzel, akkor állj meg és lélegezz mélyeket. Közben pedig gondold át, hogy mindaz, ami ezeket az érzéseket okozza, csak az emberi létezés velejárói, és mondd el magadnak, hogy a hibáiddal együtt szerethető és értékes vagy.

4. Egy kérdés mind felett

Dr. Paul szerint a kulcs ahhoz, hogy az elmét megszabadítsd a szorongástól egy kérdésben rejlik: „Mitől véd engem ez a gondolat?” Ugyanis a szorongós gondolatok általában okkal tűnnek fel az elmédben, védeni akarnak olyan gondolatoktól, amikkel még nehezebben tudnál megbirkózni. Tedd fel magadnak ezt a kérdést és ha megvan a válasz, észreveszed, hogy már el is tűnt a szorongás.

via

Megtanítunk relaxálni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top