Életmód

Van egy képességed, amiről eddig nem is tudtál

Neurológiai fosszília - ízlelgessük ezt a hangulatos kifejezést, most ugyanis egy ilyenről lesz szó, és igen, valószínűleg téged is érint.

Német kutatók arra a remek felfedezésre jutottak, hogy az ember is képes “hegyezni a fülét“, legalábbis egy kicsit. Sok állat, például a kutyák, macskák és néhány majomfaj is mozgatja a füleit, és az érdekes hangok felé irányítja. Az emberi fül körüli izmok is aktivizálódnak, ha újszerű vagy feltűnő ingert észlelnek – közölte a Saar-vidéki Egyetem hétfőn.

Ez a mozgás a kutatók szerint nagyon apró és általában észrevehetetlen. Hogy bizonyítsák, a szakértők Daniel Strauss idegkutató és informatikus vezetésével azon izmok elektromos aktivitását vizsgálták, amelyek megváltoztatják a fülkagyló formáját vagy mozgatják azt. A résztvevő személyek bőrére szenzorokat ragasztottak.

Strauss szerint ez a képesség egyfajta “neurológiai fosszília”, amely mintegy 25 millió éve megőrződött az emberi agyban.

Az ember valószínűleg olyan orientálódási rendszerrel rendelkezik, amely megpróbálja kontrollálni a fülizmok mozgását.
Egyelőre nem tisztázott, miért tűnt el ez a képesség az emberszabású evolúciós láncolat során.

Az új ismeretek jó szolgálatot tehetnek a jobb hallókészülékek kifejlesztése során – véli Strauss. “Ezek felerősíthetik azokat a zörejeket, amelyeket viselőjük meg kíván hallani, miközben azokat, melyeket ignorálni próbál, elnyomja” – fejtette ki.

Az eszköz tulajdonképpen képes lehet követni használója hallási szándékát úgy, hogy villámgyorsan rögzíti és értelmezi a fülizmok elektromos aktivitását – tette hozzá.

A hallókészülékek gyártása szempontjából nagyon fontos ez a felfedezés (Fotó: Profimedia)

A hallókészülékek gyártása szempontjából nagyon fontos ez a felfedezés (Fotó: Profimedia)

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top