nlc.hu
Életmód

Sisi különc szépségpraktikái

Csiganyálka és olívaolajos fürdő – Sisi szépségpraktikái ma is megállják a helyüket

Eláruljuk Sisi kedvenc arcmaszkjának, valamint hidratáló krémjének pontos receptjét is, melyeket magad is elkészíthetsz.

Tudható, hogy Sisinek – különösképp a 19. századi viszonyokhoz képest – kifejezetten komoly szépségápolási rutinja volt. Számos olyan szépségpraktikát is alkalmazott, melyek a mai napig is megállják a helyüket.

Olívaolajos fürdő

Sisi minden este meleg olívaolajos fürdőt vett, hogy a bőre lágy és sima maradjon. Az olívaolaj A és E vitaminokat tartalmaz, melyek intenzíven táplálnak, valamint számos antioxidáns is található benne, amelyek megóvják a bőrt környezeti ártalmaktól. ha te is kipróbálnád az olívaolajos fürdőt, egyszerűen engedje a kádba meleg vizet, majd önts bele egy csésze extra szűz olívaolajat!

Rózsás és levendulás arcpermetek

A császárné rózsás és levendulás arcpermeteket használt, hogy megvédje az arcbőrét a gyulladásoktól és fertőzésektől. Rózsával és levendulával készült arcápolókat számos márka árusít ma is, de magad is készíthetsz ilyet. Egy üvegbe tölts almaecetet, majd áztass bele rózsaszirmokat vagy levendulavirágokat és két napra zárd le. Ezek után szűrd le a virágokat, a folyadékot pedig használd arcpermetként!

Sisi 1860-ban

Sisi 1860-ban (Fotó: Ludwig Angerer, Spaetherbst, Getty Images)

Tejes-tojásos arcpakolás

Sisi egy tejes-tojásos arcpakolásra esküdött, mely szintén könnyedén elkészíthető otthon is.

Hozzávalók:

  • 30 ml tej
  • 2 felvert tojásfehérje
  • 60 ml rózsavíz
  • 15 ml szőlőlé
  • 5 csepp tömjénolaj

A hozzávalókat a felvert tojásfehérje kivételével keverd össze alaposan, majd utolsóként a tojásfehérjét is – óvatosan – add hozzá! Azonnal kend fel az arcodra a pasztát és hagyd magadon éjszakára! Reggel mosd le!

Rózsás hidratáló

A császárné rózsás krémmel hidratálta az arcát. Ennek a recepje is fennmaradt.

Hozzávalók:

  • 20-25 rózsavirág
  • Desztillált víz
  • 50 d lanolin
  • 20 g sótlan vaj

A virágokat zúzd össze, majd főzd  1/8 liter desztillált vízben 45 percig! Ezek után adj hozzá 50 g lanolint és 20 g sótlan vajat! Keverd össze alaposan (akár turmixgépben vagy gépi habverővel)! Az elkészült krémet tartsd a hűtőben és reggelente kend fel az arcodra!

Csiganyálka

A csiganyálkás kozmetikumok igen felkapottak manapság, állítólag azonban Sisi ilyet is használt már, mintegy másfél évszázaddal ezelőtt. A kozmetikumot akkoriban zsírból, zilizgyökérből és meztelencsigákból készítették.

Olvass még Sisiről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top